Het kan wél!

Het kan wél!

Laat je inspireren

Bij Boer en Buur met Natuur werken we nauw samen met boeren en betrokken buren. Door hun inspirerende verhalen en toewijding laten we zien dat natuurinclusieve landbouw wél mogelijk is. Ontdek wie zij zijn, hoe zij bijdragen aan een groene toekomst en laat je inspireren!

De Boekweit Coöperatie

Drenthe

Steeds vaker zie je in Drenthe weer bloeiende boekweitvelden. Dat is goed nieuws, want boekweit is een aantrekkelijk gewas: voor de boer, voor de biodiversiteit én voor de gezondheid! Veel boekweit die nu in de winkels ligt, is alleen afkomstig uit het buitenland. Daarom wil De Boekweit Coöperatie - in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Drenthe - boeren, verwerkers en liefhebbers van boekweit samenbrengen. Om zo te zorgen dat Nederlandse boekweit haar weg vindt naar jouw bord.

Meer over

Coalitie Buurvrouw Durkje

Friesland

Wij zijn Buurvrouw Durkje, een familiebedrijf bestaande uit Andre, Durkje en mem Tryntsje. We hebben een biologisch melkveebedrijf en een bijbehorende zuivelmakerij. We maken allerlei producten van onze melk: van kaas en vla tot karnemelk en boter. Onze missie is zuivel met liefde gemaakt. We proberen onze boerderij zo extensief mogelijk te runnen op onze nieuwe locatie.

Meer over

Coalitie Boeren in het bos

Friesland

We houden op natuurinclusieve en holistische wijze verschillende soorten dieren, die we inzetten voor natuurbeheer, andere nuttige functies en ook voor vlees en eieren. We hebben tevens een permacultuur zelfoogsttuin. Onze eigen producten en andere lokale producten verkopen we in onze boerderijwinkel en webshop. We geven daarnaast cursussen en coaching voor mensen die zelfvoorzienend in voedsel willen zijn of die natuurboer willen worden.

Meer over

Voedselbossen en kwekers Coalitie

Drenthe

Op steeds meer plekken starten mensen een voedselbos. Dat is een geweldige ontwikkeling! Een voedselbos vergroot de biodiversiteit, zorgt voor een gezonde bodem en levert allerlei bruikbare producten op: noten, vruchten, paddenstoelen, eetbare meerjarige groenten, kruiden, knollen en wortels. De opbrengsten van de voedselbossen worden ook weer verwerkt tot producten zoals thee, jam, sappen, gebruiksvoorwerpen waaronder manden, stokken, bouwmaterialen, medicinale planten, honing of zeep.

Meer over

Coalitie Boerderij Ommeland

Groningen

Wij, de initiatiefnemers van Boerderij Ommeland*, zijn de broers Menko en Janko Oosterhuis en opgegroeid in Thesinge in een boerengezin. Daarnaast hebben we allebei een eigen loopbaan elders. Maar het boeren en ondernemen zit ons in het bloed. Afgelopen jaren hebben we samen het boerenbedrijf van onze ouders omgevormd naar nu: gezonder, efficiënter, meer natuurinclusief. Menko hoopt over enige jaren zijn andere baan op te kunnen zeggen, om zich helemaal te richten op de boerderij.

Meer over

Coalitie De Wilde Wijngaard

Flevoland

Peter Klooster en Johan Rippen zijn ecologische wijnboeren in Lelystad, verbonden aan de Wilde Wijngaard en wijngaard El Placer. Ze zetten zich in voor duurzame wijnbouw zonder chemische middelen en creëren een ecologische vluchtheuvel in hun omgeving. Door samenwerking binnen het netwerk hopen zij meer impact te maken, kennis te delen en anderen te inspireren. Met hun ervaring in wijnbouw en projectmanagement ondersteunen zij graag nieuwe initiatieven en helpen bevlogen ideeën concreet te realiseren.

Meer over

Coalitie Erve Decohof

Overijssel

Vincent Overgoor van biologische kwekerij Decohof in Hoonhorst. Biologisch zijn we al een aantal jaar, maar produceren wordt al veel langer gedaan op die manier. Het bedrijf heeft Vincent ooit overgenomen van zijn ouders, dat was toen nog een traditionele melkveehouderij maar de schaalvergroting zag Vincent niet zitten en heeft er een kwekerij van gemaakt.

Meer over

Coalitie Erve Westenenk

Overijssel

Willy Westenenk, landbouwer in transitie en eigenaar van Erve Westenenk. Dit is een voormalig melkveebedrijf wat aan het overschakelen is naar een multifunctioneel regeneratief landbouwbedrijf. En Tomas de Gooijer, die binnen het bedrijf de rol vervult als groenteteler binnen de vorm van een Community Supported Agriculture (CSA) tuinderij. Hoewel Willy eigenaar is realiseren Tomas en Willy de transitie binnen het bedrijf samen.

Meer over

Coalitie Lokaal Graan op de Streektafel

Gelderland

Vereniging de Ploegdriever experimenteert in het Waldboerenproject met natuurvriendelijke teelt van oude graanrassen. Kruidenrijke akkers en zuurdesembroden zijn daarvan het resultaat. Dat smaakt naar meer. Daarom wil de Ploegdriever de natuurvriendelijke graanteelt en productie van smaakvolle streekproducten in de regio Nijmegen opschalen. Voor meer biodiverse akkers en lekkere, duurzame graanproducten.

Meer over

Coalitie IJsselmarke

Gelderland

Het is een van de eerste lokale voedselnetwerken die zich niet enkel bezighoudt met gezond en eerlijk lokaal voedsel, maar juist ook het versterken van de biodiversiteit en het in stand houden van het unieke landschap. In het rijke overgangslandschap tussen Veluwe en IJssel (rondom Brummen, Dieren, Eerbeek, Loenen, Klarenbeek en Voorst) werken boeren en burgers samen aan dit doel.

Meer over

Biologische Zelfoogsttuin Kansrijk

Utrecht

Sinds 2001 verzorgt Jan (van Kansrijk) de inwoners van Utrecht en omstreken met verse, biologische groenten vanuit zijn 2 hectare grond in Groenekan. Inmiddels doet hij dit samen met een bevlogen team, bestaande uit: Vincent, Evelien en Jesse. Door middel van een Community Supported Agriculture (CSA)-aanpak zijn 350 leden aangesloten bij de tuinderij. 30 weken per jaar kunnen die leden groenten oogsten en mogen ze genieten van de aanwezige natuur.

Meer over

Coalitie Boerderij Eyckenstein

Utrecht

“De overname van een lopende boerderij met veel dieren is springen op een rijdende trein. Door de deelname aan Boer&Buur met Natuur krijgen we directe ondersteuning, waardoor we belangrijke dingen eindelijk kunnen aanpakken”, aldus Josephine Schuurman van Boerderij Eyckenstein in Utrecht.

Meer over

Coalitie Kipeigen

Noord Holland

Met regeneratieve landbouw werken we aan herstel van bodem, natuur en klimaat. En maken we een positieve impact op het welzijn van mens & dier. Ons doel is lokale kringlopen sluiten met agro-ecologische principes als uitgangspunt. Hiermee willen we echt verantwoord voedsel beschikbaar maken in onze regio, en in het grotere plaatje bijdragen aan de broodnodige voedseltransitie.

Meer over

Coalitie Vers aan de Vecht

Noord Holland

Sanne Smeets: “Na het zien van de Tegenlicht documentaire over het Herenboeren-concept, de film The Biggest Little Farm, het luisteren van de podcast met oprichter Geert van der Veer en meerdere artikelen over het Herenboerderij concept wist ik ineens: dit is het holistische idee waar ik naar op zoek ben, dit is lokaal, duurzaam, sociaal verbonden en economisch ook duurzaam.”

Meer over

Coalitie Natuurboeren Krimpenerwaard

Zuid Holland

Wij werken als lokaal netwerk van natuurgerichte ondernemers om de kostbare en duurzaam geproduceerde producten onder eigen label bij de consument op tafel te krijgen. Om zo de verbinding boer buur te versterken en zo een waarde te creëren die recht doet aan de producten.

Meer over

Coalitie Boerderij Buitenverwachting

Zuid Holland

Wij zijn Marrit en Bas van biologische Boerderij Buitenverwachting in Hoogmade. Op onze boerderij willen we culturele diversiteit, dierenwelzijn, sociale gelijkheid en vakmanschap combineren. We houden er onder andere melkkoeien, jongvee en geiten en hebben een boerderijwinkel en maken zelf regeneratieve veenweidekaas. Biodiversiteit staat bij ons hoog in het vaandel.

Meer over

Coalitie Biodiversiteitsbevordering

Zeeland

In de coalitie ‘Biodiversiteitbevordering’ gaan Alex van Hootegem (biodynamische boerderij Meulwaeter), Wobby Langelaar (voedselbos De Langhe Laere), het perceelteam Kruiningen van Land van Ons en Karin Körver (CSA Tuinderij Plantalia) samen met overheden, kennis- en belangenorganisaties aan de slag om op twee plekken in Zeeland groenblauwe dooraderingen te realiseren. Daarmee leveren zij een bijdrage aan biodiversiteit in de regio. Deze coalitie is opgedeeld in twee locaties. De eerste pilot heeft betrekking op het gebied tussen Ritthem en Nieuw- en Sint Joosland. De tweede pilot sluit aan bij bestaande plannen voor de herinrichting van de Zanddijk (verbindingsweg tussen Kruiningen en Yerseke).

Meer over

Coalitie Duurzame Catering

Zeeland

In de coalitie 'Duurzame Catering' zetten Ingrid de Vries, Lineke Louwerse, Monique van Dalen (HZ University of Applied Sciences) en Karin Körver (CSA Tuinderij Plantalia) hun tanden in het verduurzamen van de catering van de hogeschool in Vlissingen en Middelburg. Plantalia levert het hele jaar door wekelijks biologische groenten aan de catering van de HZ. Een vruchtbare samenwerking, want goed studeren gaat beter met goed eten.

Meer over

Zorgboerderij De Zwaluw

Noord Brabant

Wij zijn Ewoud en Corina van der Spek, Sinds 2011 hebben wij een Brabantse zorgboerderij met een biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf. Wij zijn hier naartoe verhuisd en begonnen met een biologisch bedrijf met een neventak. Ik (Corina) heb altijd in de zorg gewerkt en heb van jongs af aan een agrarisch hart.

Meer over

Coalitie Bioboerderij 't Schop

Noord Brabant

Wij zijn Bart, Jan en Cecile van den Broek van Bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek. Wij houden ons onder andere bezig met natuurbeheer. Dit doen we met de Angus runderen die we laten grazen op de schrale graslanden van de diverse TBO’s en op eigen gronden. Onze multifunctionele biologische boerderij is steeds in ontwikkeling. We hebben ook een moestuin en een biologische streekwinkel met vlees van onze eigen dieren en groenten, zuivel en eieren van biologische collega’s in de buurt.

Meer over

Coalitie Ransdalerveld

Limburg

Wij zijn ambitieuze boeren en buren die allemaal op hun eigen manier al werken aan het versterken van biodiversiteit op het Ransdalerveld (Limburg); Door samenwerking willen we verdere stappen zetten met het herstel van het landschap, de biodiversiteit en ons toekomstperspectief.

Meer over

CSA Netwerk Midden-Limburg

Limburg

Wij zijn ambitieuze boeren buren die natuurinclusieve voedselproductie voorop stellen en de mensen uit de omgeving midden Limburg hiermee in aanraking willen laten komen. Een CSA brengt producten voort, die van waarde zijn voor de burger. Naast op duurzame wijze geproduceerde eetbare producten zijn dat ook vaak andere waarden zoals zorg voor biodiversiteit, een gezonde bodem, landschapsherstel en/of het voorkomen van klimaatverandering. En gemeenschapsboeren, dat doe je samen.

Meer over