Coalitie Ommeland

Coalitie Ommeland

Wie zijn jullie?

Wij, de initiatiefnemers van Boerderij Ommeland*, zijn de broers Menko en Janko Oosterhuis en opgegroeid in Thesinge in een boerengezin. Daarnaast hebben we allebei een eigen loopbaan elders. Maar het boeren en ondernemen zit ons in het bloed.

Afgelopen jaren hebben we samen het boerenbedrijf van onze ouders omgevormd naar nu: gezonder, efficiënter, meer natuurinclusief. Menko hoopt over enige jaren zijn andere baan op te kunnen zeggen, om zich helemaal te richten op de boerderij.

Onze boerderij is gelegen onder de rook van de stad Groningen en heeft een oppervlakte van 140 hectare. Tot nu toe teelden we vooral bieten en granen. Maar dit voorjaar starten we met het telen van vier voedselgewassen. Die we het liefste in de stad Groningen zouden willen afzetten: peterselie, conserve-erwten, uien en flageoletten.

We zitten vol energie en hebben veel plannen en ideeën. We willen gewassen telen voor de stad, maar stadjers (inwoners van de stad Groningen) zijn ook welkom bij ons. Om zelf te komen boeren of als financier. Ommeland* moet een plek worden waar je kunt (mee)werken en genieten van natuur. We willen ruimte bieden aan biodiversiteit en energietransitie. En we zien graag meer leven op het erf.

Waar werk je aan en met wie?

Op dit moment onderzoeken we samen met de lokale energiecoöperaties of er op ons perceel ruimte is voor een coöperatief en natuurinclusief zonnepark. Op ons erf is het al aardig druk. We geven onderdak aan ondernemers en organiseren activiteiten, zoals theater.

Samen de hulp van de NMG willen we de komende jaren onze samenwerking met de stad en de stadjers concreet maken. Dat begint met kennismaken. We willen consumenten en de spelers in de lokale keten vertellen dat we er zijn, openstaan voor goede ideeën en samenwerking tussen Stad en Ommeland*.

Op dit moment onderzoeken we of we dit proces ook in beeld kunnen brengen met een korte film waarmee we ‘de boer op kunnen’ en activiteiten eromheen zouden kunnen organiseren om die kennismaking en gesprekken te versnellen. En natuurlijk het gesprek te voeren over waar we tegenaan lopen in de zoektocht naar het afzetten in de stad.

Waarmee denk je dat dit netwerk je coalitie kan helpen?

  •  Afzet naar de stad
  • Zoektocht naar vormen om samen te werken (financier, afzet, verwerking, landbouwverhaal)

 Wat kan jullie coalitie de andere deelnemers brengen?

  • Regulier akkerbouwbedrijf en daarmee groter in schaal dan de andere initiatieven. Dit verschil kan op meerdere manieren interessant zijn om naar te kijken. Verandering bij een groter en meer gangbaar bedrijf heeft mogelijk meer impact.
  • We hebben veel ervaring met teelt van gewassen op de klei
  • De documentaire die we willen maken kan in het hele project worden ingezet om consument en stakeholder te bereiken om te inspireren, informeren en activeren door vertoningen te organiseren i.c.m. een inhoudelijk programma, streekdiners etc.