Coalitie Erve Westenenk

Coalitie Erve Westenenk

Wie zijn jullie?

Willy Westenenk, landbouwer in transitie en eigenaar van Erve Westenenk. Dit is een voormalig melkveebedrijf wat aan het overschakelen is naar een multifunctioneel regeneratief landbouwbedrijf. En Tomas de Gooijer, die binnen het bedrijf de rol vervult als groenteteler binnen de vorm van een Community Supported Agriculture (CSA) tuinderij. Hoewel Willy eigenaar is realiseren Tomas en Willy de transitie binnen het bedrijf samen.

Tomas: “Die transitie is waar wij voor staan en wat wij doen. Om het een bedrijf te maken wat voedsel en vezels voor de lokale markt produceert wat op een langere termijn volhoudbaar is en overgedragen kan worden aan een toekomstige generatie.”

Waar werk je aan en met wie?
Tomas houdt zich vooral bezig met het opzetten van de CSA tuinderij. Daarnaast gaat hij zich in de loop van dit jaar ook inzetten om het agroforestery gedeelte van het bedrijf verder te ontwikkelen. Willy houdt zich bezig met de algehele transitie van het bedrijf om tot een nieuw toekomstbestendig landbouwsysteem te komen met een gezond verdienmodel.

Tomas: “Er zijn wel wat mensen betrokken. Vooral wat lokale vrijwilligers uit de buurt en wat mensen die met dezelfde ideeën bezig zijn waar we contact mee hebben.”

Willy: “Wij werken samen met verschillende adviseurs en begeleiders om tot een bestemmingsplan technisch en financieel haalbaar plan te komen. We worden we in onze transitie gesteund door de Provincie Overijssel in de vorm van erkenning van het transitieplan en hebben we een bijdrage mogen ontvangen  voor  de teelt van biobased gewassen voor kennis ontwikkeling en kennisdeling  in nauwe samenwerking met Biobased Salland.”

Waarmee denk je dat dit netwerk je coalitie kan helpen?

Het netwerk kan helpen op verschillende vlakken, maar in het algemeen is de verwachting dat het zal bijdragen door kennis en inspiratie te bieden. In het geval van Erve Westenenk zal dit gaan om kennis op het gebied van SCA tuinderijen, agroforestry, toepasselijke juridische vormen en inzichten wat betreft financieringsmogelijkheden. En er komt ook een stukje projectmatige ondersteuning bij kijken.

Willy: “Waar ik vooral aan werk is een toekomstbestendig landbouwbedrijf wat ik wil kunnen doorgeven  en waar een gezond verdienmodel bij behoort.  Binnen  deze transitie is het een hele zoektocht om tot een goed verdienmodel te komen. Wat ik verwacht is dat het netwerk ons helpt  om onze korte en lange termijn doelen te halen  zodat we  het  transitieplan kunnen realiseren.”

Wat kan jullie coalitie de andere deelnemers brengen?

Tomas: “De kennis die wij hebben. De ervaringen die wij tot nu toe hebben opgedaan, daar kunnen anderen ook weer wat aan hebben.”
Willy: “Ik heb mezelf te brengen met al mijn jaren levenservaring, de stappen die ik heb gemaakt en hoe ik tot keuzes ben gekomen. Ik deel mijn ervaringen graag.”