Coalitie Voedselbossen en kwekers

Even voorstellen: de Drentse voedselbossencoalitie

Op steeds meer plekken starten mensen een voedselbos. Dat is een geweldige ontwikkeling! Een voedselbos vergroot de biodiversiteit, zorgt voor een gezonde bodem en levert allerlei bruikbare producten op: noten, vruchten, paddenstoelen, eetbare meerjarige groenten, kruiden, knollen en wortels. De opbrengsten van de voedselbossen worden ook weer verwerkt tot producten zoals thee, jam, sappen, gebruiksvoorwerpen waaronder manden, stokken, bouwmaterialen, medicinale planten, honing of zeep.

Een eigen voedselbos is bovendien een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het kan daarom bijdragen aan het versterken van de sociale cohesie in een wijk of dorp én aan bewustwording op belangrijke thema’s, zoals gezond en lokaal voedsel, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

De ontwikkeling van Drentse voedselbossen is nog in een beginstadium. Met de boer-buur coalitie geven we lokale initiatieven een impuls. We verbinden vijf lokale groepen inwoners uit Drentse dorpen of wijken (de ‘buren’) met kwekers van bomen, struiken en ander plantmateriaal (de ‘boeren’) en ontwerpers van voedselbossen. Dat doen we in samenwerking met de Vereniging Drentse Voedselbossen.

Door de verbinding met ontwerpers en kwekers zorgen we voor geschikte ontwerpen van lokale voedselbossen en maken we het juiste plantmateriaal beschikbaar. Maar belangrijker nog is de focus op het samen leren, inspireren en experimenteren: met soorten, ontwerp, beheer en onderhoud, verwerking, maar ook het uitwisselen van plantmateriaal (zaden, stekjes) en spullen (gereedschap, andere materialen).