Coalitie Zorgboerderij de Zwaluw

Coalitie Zorgboerderij de Zwaluw

Wie zijn jullie?

Wij zijn Ewoud en Corina van der Spek, Sinds 2011 hebben wij een Brabantse zorgboerderij met een biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf. Wij zijn hier naartoe verhuisd en begonnen met een biologisch bedrijf met een neventak. Ik (Corina) heb altijd in de zorg gewerkt en heb van jongs af aan een agrarisch hart. Onze hulpboeren hebben problematiek die ik goed kan peilen, omdat ik daar de nodige ervaring in heb. In de zorg draait het om de pure afgestemde aandacht en aangesproken kunnen worden op de mogelijkheden en het kunnen van de hulpboeren. Bij ons kunnen de hulpboeren zijn ‘wie ze zijn’.

Sinds Januari 2024 is ook onze zoon Jochem bij ons in het bedrijf gekomen, en willen we ons veel meer gaan richten op de versmarkt en de lokale markt.

Waar werk je aan en met wie?

Met zijn drieën werken we aan een toekomstbestendige boerderij. Wij geloven in het biologisch dynamische principe, we willen meer gaan werken aan biodiversiteit en strokenteelt. We willen een lokale klantenkring opbouwen en we willen een boerderij zijn waar naast de zorgcliënten de consumenten ook welkom zijn. We vinden het belangrijk om een open bedrijf te hebben en voorlichting over gezonde voeding vinden wij belangrijk. Ook willen wij inspelen op de verandering van de landbouw die de maatschappij en politiek wil maar ook de consument. We zijn al goed op weg als biologisch dynamisch bedrijf maar willen nog meer inspelen op deze aspecten.

Waarmee denk je dat dit netwerk je coalitie kan helpen?

Wij hopen op handvaten voor meer lokale afzet, en hopen tips te krijgen hoe we meer gericht kunnen zijn op de versmarkt. Ook hopen we voorlichting te krijgen welke hulpmiddelen er zijn voor meer biodiversiteit.

Wat kan jullie coalitie de andere deelnemers brengen?

Wij hebben veel ervaring met de biologisch dynamische teelt, en hebben veel ervaring in de multifunctionele landbouw door de zorgtak.