Coalitie Boerderij Buitenverwachting

Wie zijn jullie?

Wij zijn Marrit en Bas van biologische Boerderij Buitenverwachting in Hoogmade. Op onze boerderij willen we culturele diversiteit, dierenwelzijn, sociale gelijkheid en vakmanschap combineren. We houden er onder andere melkkoeien, jongvee en geiten en hebben een boerderijwinkel en maken zelf regeneratieve veenweidekaas. Biodiversiteit staat bij ons hoog in het vaandel.

Marrit licht toe: “Eén van de projecten waar we aan werken is het ‘heggengilde’ voor eetbare heggen en hagen voor mensen en dieren. Daarbij gaan we de buren betrekken, zodat de boerderij kan uitgroeien tot een plek met een belangrijke functie in het dorp en omstreken. Om onze plannen te realiseren hebben we ondersteuning van de buurt nodig en andersom profiteert de omgeving ook van meer bomen, schone lucht en onderlinge verbinding”.

Waar werk je aan en met wie?

Wij zijn bezig met het ontwikkelen en stapsgewijs uitvoeren de toekomstvisie voor ons bedrijf. Dat doen we onder andere in projecten, samenwerkingen en interactie met onze omgeving.

Marrit: “Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Van Ade (Agrarische Natuurvereniging), Grondverbond, Wij.land, BlauweZone Kaag en Braassem, We Are the Regeneration en de Natuur en Milieufederatie.
Maar er zijn ook jarenlange tradities waardoor we een connectie hebben met de oranjevereniging en de ijsvereniging uit het dorp. En ik zou ook graag meer met de school en IVN in de buurt willen samenwerken’.

Waarmee denk je dat dit netwerk je coalitie kan helpen?

Het netwerk kan een heldere hulpvraag snel doorverbinden. “Een warm contact onderling, snel schakelen en wederkerigheid, dat is waar ik behoefte aan heb”, aldus Marrit.

Daarnaast biedt het programma Boer&Buur met Natuur de mogelijkheid om doorgaande support te krijgen van een netwerk van boeren en buren dat meedenkt en spiegelt voor een periode van een paar jaar. Zo kunnen we stap voor stap aan verschillende vragen werken.

Wat kan jullie coalitie de andere deelnemers brengen?

“Wat we komen brengen is een enthousiaste visie en veel ideeën waar anderen ook profijt van kunnen hebben, doordat we al een aantal jaren en met verschillende partijen werken aan de ontwikkeling van de boerderij en plannen maken voor gemeenschapsvorming”.