Coalitie Erve Decohof

Wie ben je?

Vincent Overgoor van biologische kwekerij Decohof in Hoonhorst. Biologisch zijn we al een aantal jaar, maar produceren wordt al veel langer gedaan op die manier. Het bedrijf heeft Vincent ooit overgenomen van zijn ouders, dat was toen nog een traditionele melkveehouderij maar de schaalvergroting zag Vincent niet zitten en heeft er een kwekerij van gemaakt.

Vincent: “We zijn al 3 jaar biologisch en produceren vooral tuinplanten en daarbij ook andere planten die eetbaar zijn. En dat doen we ook al een aantal jaar met behulp van boerderijdieren want die zijn ondersteunend aan de kwekerij. Zo gaat het toch weer een beetje terug naar de boerderij die mij opa ooit was gestart, die had ook alles en was zelfvoorzienend.”

Waar werk je aan en met wie?

Er wordt veel ingezet op biodiversiteit op het gebied van dieren en gewassen. Dit wordt ook gezien als belangrijke pijler van het geheel wat een weerbaar systeem creëert zodat je überhaupt geen bestrijdingsmiddelen meer nodig hebt.  Ook wordt biodiversiteit in mensen gezocht in de vorm van erfdelers. Hieronder vallen vaste plantenkwekerij ‘Inheems Eetbaar’, een pluktuin voor groenteabonnementen en zacht fruit, een boerderijwinkeltje, een wijngaard en sinds kort is er iemand bezig om de veetak van het bedrijf over te nemen.

Vincent: “Het doel is om naar buiten te treden als één systeem.”

 

Waarmee denk je dat dit netwerk je coalitie kan helpen?

Op het gebied van als een systeem naar buiten treden wordt nog hulp gezocht want daar komen uitdagingen bij kijken wat ook gaat om een stuk marketing. Er wordt daarnaast gezocht naar een manier om ervoor te zorgen dat het bedrijf op een toekomstbestendige manier door kan gaan. Hierin gaat het specifiek om een stuk juridisch advies voor de bedrijfsopvolging. Maar ook het financiële plaatje scherp krijgen is belangrijk.

Vincent: “Met name die uitwisseling van ervaringen, daar komt eigenlijk op neer.”

Wat kan jullie coalitie de andere deelnemers brengen?

Vincent: “Het vallen en opstaan wat wij doen, dat kunnen wij natuurlijk terugkoppelen. En de nodige dingen die wij al in gang hebben gezet wat ook aanknopingspunten geeft voor anderen om van te leren. “