Coalitie Bioboerderij Het Schop

Bioboerderij ‘t Schop stelt zich nader voor:

Wie zijn jullie?

Wij zijn Bart, Jan en Cecile van den Broek van Bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek. Wij houden ons onder andere bezig met natuurbeheer. Dit doen we met de Angus runderen die we laten grazen op de schrale graslanden van de diverse TBO’s en op eigen gronden. Onze multifunctionele biologische boerderij is steeds in ontwikkeling. We hebben ook een moestuin en een biologische streekwinkel met vlees van onze eigen dieren en groenten, zuivel en eieren van biologische collega’s in de buurt.

We doen erg veel aan educatie en ontvangen groepen voor vergaderingen, cursussen, trainingen en kookworkshops of andere activiteiten bovendien hebben wij een zorgtak, die geïntegreerd wordt in ons bedrijf.

Bart licht toe: “Alle gasten die op onze boerderij komen willen wij iets leren over voedsel. De beleving die wij op onze boerderij creëren moet hieraan bijdragen. Iedereen die weggaat moet minimaal 1% meer kennis hebben gekregen over het ontstaan van voedsel en hoe hiermee om te gaan, dan voordat ze op de boerderij kwamen. Dit doen we door iedereen dit zelf te laten ervaren….. Boeren met de natuur, de natuur zijn eigen gang laten gaan…..”.

Waar werk je aan en met wie?

We gaan themasessies organiseren voor geïnteresseerde mensen in de regio Hilvarenbeek/Tilburg. Elke sessie bestaat uit een aantal werkdagen en een thema maaltijd/diner met een lezing van een expert.

De “samenwerkdagen” bestaan uit een activiteit die afhangt van het seizoen:

In de zomer werken we samen een aantal dagen in de moestuin en groeien we onze eigen biologische groenten. Aan het eind van deze sessie vindt er een diner plaats. Dan gaan we met de groep samen de groenten oogsten en koken we samen daarvan een vegetarisch biologisch diner.

In de herfst gaan we fruit oogsten en verwerken tot sappen en jam en gelei. Met deze groep gaan we onze hoogstam fruitbomen snoeien.

Als afsluiting koken we met deze groep samen een thema diner met een expert.

In de winter gaan we een paar dagen met een groep belangstellenden in de natuurgebieden van het Brabants Landschap de struweelheggen snoeien. Tijdens deze werkdag eten we erwtensoep, vega en niet vega, in de pauze. Als afsluiter gaan we met de groep samen een maaltijd maken en eten.

Waarmee denk je dat dit netwerk je coalitie kan helpen?

Het netwerk kan ervoor zorgen dat we hulp krijgen bij het organiseren van deze dagen. Het leggen van diverse contacten met andere partijen, maar ook het verbinden van de diverse partijen met elkaar. Daarnaast biedt het programma Boer&Buur met Natuur natuurlijk ook de nodige kennis van communicatie en marketing om deze activiteiten een podium te geven.

Wat kan jullie coalitie de andere deelnemers brengen?

Doordat we al geruime tijd bezig zijn met het leggen van verbindingen tussen de maatschappij en het thema voedsel, hebben wij veel ervaring opgedaan en kennis verzameld. Deze kennis en ervaringen willen we graag met de andere deelnemers delen; herstellen van de band tussen burger en boer.