Coalitie Vers aan de Vecht

Coalitie Vers aan de Vecht

Wie zijn jullie?

Vers aan de Vecht is een kleinschalige groentepluktuin met zelfplukkers in Weesp. Het initiatief kwam van Sanne Smeets die naast dit project ook werkt voor Caring Farmers als Coordinator & Communicator.

Sanne Smeets: “Na het zien van de Tegenlicht documentaire over het Herenboeren-concept, de film The Biggest Little Farm, het luisteren van de podcast met oprichter Geert van der Veer en meerdere artikelen over het Herenboerderij concept wist ik ineens: dit is het holistische idee waar ik naar op zoek ben, dit is lokaal, duurzaam, sociaal verbonden en economisch ook duurzaam.”

Al snel vond ze andere enthousiastelingen. Na voorwerk in 2019 en 2020 gingen ze een samenwerking aan met biologisch dynamische boerderij de Groene Griffioen en werd er in januari 2021 gestart met 100 oogstaandelen. Inmiddels zijn er drie seizoenen achter de rug en zijn ze gegroeid naar 150 oogstaandelen.

Waar werk je aan en met wie?

Vers aan de Vecht is een burgercollectief dat aan een alternatief werkt voor de bestaande voedselindustrie. Wij willen in eigen beheer en op eigen voorwaarden voedsel verbouwen en dieren houden waarmee wij onszelf en onze gezinsleden kunnen voeden. Duurzaam, lokaal, diervriendelijk en met respect voor de natuur. We vinden het essentieel anderen om ons heen met ons initiatief te inspireren en de kennis die we opdoen te delen met de Weespse community en ook ver daarbuiten.

Waarmee denk je dat dit netwerk je coalitie kan helpen?

Uit het netwerk wil Vers aan de Vecht graag halen hoe we ervoor gaan zorgen dat er uiteindelijk een brede en sterke basis in de community komt, zodat taken goed verdeeld kunnen worden onder plukkers, waardoor niet alles op de schouders komt te liggen van de kartrekkers.

Wat kan jullie coalitie de andere deelnemers brengen?

Vers aan de Vecht heeft in de loop der jaren veel kennis opgedaan over het bouwen van een community. Voor het contact met de plukkers maakt Vers aan de Vecht gebruik van een eigen community site genaamd Circle. Dit community platform wordt ingezet voor het posten van berichten, waar plukkers ook vragen kunnen stellen, recepten en praktische tips kunnen delen. Samen met de plukkers werkt Vers aan de Vecht aan het opbouwen van een community, waarbij ze zelf vragen aan de plukkers kunnen stellen en vice versa.

Sanne Smeets merkt op: “Afgelopen maart hebben we de vraag op het platform gezet of plukkers ons willen helpen bij het verspreiden van flyers. Hierop hebben tien plukkers enthousiast gereageerd en ons geholpen bij de verspreiding. Het platform Circle biedt ons hier veel mogelijkheden toe.”

Verder heeft Vers aan de Vecht veel ervaring opgebouwd in het maken van begrotingen, het verantwoorden van de prijs van het aangeboden product en het gebruik van sociale media. Ook beschikt het over veel ervaring in zowel interne als externe communicatie, zowel naar de plukkers toe als naar buiten toe.