Coalitie Boerderij Eyckenstein

 

 

Natuurinclusief, circulair landbouwbedrijf met grote ambities voor landschapsherstel en de wens om buren nog intensiever te betrekken. Meer informatie vind je op de website van het Landgoed Eyckenstein .
En via de website van de Boerderij zelf kun je vlees van de jersey-koeien en andere producten bestellen.

Coalitie Boerderij Eyckenstein

  1. Wie ben je/ zijn jullie?

Wij zijn Josephine en Sil van Boerderij Eyckenstein in Maartensdijk. Samen met ons team uit medewerkers, vrijwilligers, buurtbewoners en andere betrokkenen runnen we hier een gemengd biologisch bedrijf. Allebei komen we niet uit boerenfamilies en hebben we geen klassieke agrarische opleiding gedaan. Sil had hiervoor verschillende bedrijven rondom catering, foodtrucks en evenementen en Josephine brengt ervaring uit de duurzame NGO wereld en ook horeca mee. Dat komt op de boerderij mooi samen waar ze onder de naam “de Buitenkeuken” regelmatig prachtige diners met eten van de boerderij verzorgen.  Sil heeft zich daarnaast ook ingezet voor organisaties als Eco Restoration Camps, Slow Food en Meer Bomen Nu en heeft enkele tuin projecten opgezet. Josephine heeft o.a. gewerkt voor Caring Farmers, Urgenda en We Are The ReGeneration om de landbouwtransitie te bevorderen.

  1. Waar werk je aan en met wie?

Alle activiteiten op de boerderij vinden uiteindelijk plaats om het landschap op de rond 90 hectare in beheer te versterken en te herstellen. Een gezonde bodem, meer biodiversiteit en, niet op de laatste plek, een betrokken gemeenschap van mensen die hier actief aan bij dragen. Op dit moment worden er op de boerderij zo’n 150 Jersey stieren gehouden voor vlees en 150 dubbeldoel kippen. Ernaast is er een groentetuin voor groentepakketten en onderhouden Josephine en Sil en boerderijwinkel. Alle dieren zijn zo veel mogelijk buiten en worden onder regeneratieve principes gehouden. Boerderij Eyckenstein is een samenwerking met boerderij de Groote Voort waar de Remeker kaas wordt gemaakt, de stiertjes die daar geboren worden komen richting Maartensdijk.  Op boerderij Eyckenstein worden ze ingezet om door middel van holistisch begrazen de bodem te verbeteren, en daarmee na zo een 2 a 2,5 jaar een mooi vleesproduct op te leveren.

Binnen dit project werken Sil en Josephine aan concrete landschapsherstelprojecten waarbij de lokale omgeving een rol kan vervullen. Onderdeel daarvan is de zichtbaarheid van de boerderij en het in beeld brengen van de processen die hier gaande zijn, maar ook het versterken van het gevoel van eigenaarschap van de consumenten die mee eten van dit landschap. Het doel is om een levende bodem te creëren, gebruik maken van het natuurlijk gedrag van de dieren en dat uiteraard door samen te werken met de natuur. Denk aan vloeiende beken, multifunctionele hagen; voor dier en mens, en nog veel meer vogels, kikkers en insecten.

  1. Waarmee denk je dat dit netwerk je coalitie kan helpen?

De overname van een lopende boerderij met veel dieren is springen op een rijdende trein. Een gemiddelde werkdag is druk, de dieren vragen veel aandacht en er blijft weinig tijd om aanpak, processen of andere dingen eens met afstand te bekijken, aan te passen en te verbeteren. Dit is wel nodig om onze doelen te bereiken. Door de deelname aan Boer & Buur met Natuur krijgen we hierin directe ondersteuning wat ervoor zorgt dat we deze dingen eindelijk kunnen aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het uitwerken van het verhaal van onze boerderij, en richting te geven aan alle potentie die de plek biedt binnen een haalbaar tijdspad. Er zijn namelijk vele mogelijkheden voor ecosysteemherstel, het betrekken van de omgeving en de consumenten, en de keuze voor verschillende bedrijfstakken. Hierbij kunnen we goed gebruik maken van de langdurige begeleiding onder het Boer & Buur project, en ook putten uit het grote netwerk dat Boer & Buur ons biedt.

  1. Wat kan jullie coalitie de andere deelnemers brengen? 

Bij ons staat het herstellen van het ecosysteem door gebruik te maken van natuurlijk gedrag van dieren en daarmee het produceren van goed en lekker eten centraal. Wij brengen daarin kennis en ervaring in het verwerken en koken met de seizoensproducten mee. Denk daarbij aan het organiseren van diners en evenementen. Wij zijn momenteel bezig ons snel veel nieuwe kennis eigen te maken door het volgen van cursussen van o.a. Gabe Brown, Richard Perkins, Elaine Ingham, door samen te werken met collega’s als Jan-Dirk van de Voort en andere experts en natuurlijk door dit meteen in de praktijk te brengen en te testen. Verder zitten we als pachters op een landgoed, pachten we ook stukken natuur en hebben inmiddels ervaring in de omgang daarmee en ook het aanvragen van subsidies.