(Ver)kopen Vormen van (ver)kopen

Hoe dan?

Vormen van (ver)kopen

Er zijn veel manieren waarop boeren hun producten kunnen verkopen, en daarmee ook uiteenlopende mogelijkheden voor buren om lokale producten te kopen. Verkoop met weinig of geen tussenschakels biedt boeren meer regie, een eerlijke prijs voor hun producten en een directe relatie met hun klant. Voor de buur betekent kopen bij de boer toegang tot verse, seizoensgebonden en hoogwaardige producten, inzicht in de herkomst van hun voedsel en de kans om unieke ervaringen op te doen. Denk hierbij aan een bezoek aan een boerderijwinkel, een zelfpluktuin of een boerenrestaurant. Hier lees je alles over verschillende vormen van (ver)kopen. 

Boerderijwinkel

Dit is een winkel bij een boerderij waar lokale en seizoensgebonden producten, vaak direct van het land, aan consumenten worden verkocht. Meestal worden niet alleen producten van de eigen boerderij aangeboden, maar ook van collega-boeren uit de omgeving. Wil je meer weten over Boerderijwinkels? 

 

Lees verder 

Onbemande winkels en Koelautomaten

Een onbemande winkel functioneert zonder personeel, waarbij klanten hun aankopen zelf kunnen doen via een zelfbedieningssysteem. Dit stelt boeren in staat om hun producten direct te verkopen met lagere operationele kosten, terwijl klanten profiteren van flexibele openingstijden. Vaak wordt er in deze winkels gebruik gemaakt van zuivel-, koel- en eierautomaten. Wil je meer weten over onbemande winkels en koelautomaten?

 

Lees verder

Pluktuin

Een pluktuin is een tuin waar bezoekers zelf fruit, groenten of bloemen kunnen oogsten tegen betaling. Dit biedt boeren de mogelijkheid om hun producten direct aan consumenten te verkopen tegen een eerlijke prijs, terwijl buren verse en lokale producten mee naar huis kunnen nemen. Wil je meer weten over pluktuinen? 

 

Lees verder

Abbonomentsystemen

Bij abonnementen kunnen klant verse producten ophalen of laten bezorgen rechtstreeks van de boerderij, op wekelijkse of maandelijkse basis. Een voorbeeld van een abonnementsysteem zijn oogstaandelen, waarbij klanten vooraf een deel van de oogst van het seizoen kopen. Ook zijn er adopteersystemen waarbij dieren of meerjarige gewassen op de boerderij aan jou zijn gekoppeld. Hoewel ze op de boerderij blijven, kunnen ze mede dankzij jou op natuur-inclusieve wijze gehouden worden.   

 

Lees verder

Online webshops

Er zijn verschillende online webshops die zich richten op lokale, seizoensgebonden en duurzame producten. Via deze initiatieven kunnen boeren hun producten verkopen, terwijl logistieke vraagstukken voor hen worden opgelost. Klanten hebben vaak de keuze uit een uitgebreid assortiment en kunnen de producten direct aan huis laten bezorgen. Wil je meer weten over online webshops voor natuurinclusieve producten? 

 

Lees verder

Restaurants

Als boer kan op het erf een eigen restaurant gestart worden of er kan samengewerkt worden met restaurants uit de omgeving. Dit biedt de mogelijkheid eigen producten te verkopen voor een eerlijke prijs. Als buur geeft dit de mogelijkheid om lokale producten te ervaren. Wil je meer weten over restaurants met natuurinclusieve producten? 

 

Lees verder

Voedselcoöperaties

Een voedselcoöperatie is een samenwerking waarin buurtbewoners samen voedsel bij lokale boeren inkopen. Dit geeft boeren een eerlijke prijs en een vaste afzetmarkt, terwijl de bewoners genieten van verse, seizoensgebonden producten van dichtbij. Door samen te bestellen, kunnen zij bovendien kosten besparen. Wil je meer weten over wat een voedselcoöperatie is en hoe je deze kunt opzetten? 

 

Lees verder

B2B

Naast direct verkopen aan consumenten, kun je natuurlijk ook aan bedrijven leveren. Het fijne aan zakendoen met bedrijven is dat ze vaak grotere bestellingen plaatsen. Als boer betekent dit een stabielere afzetmarkt en een efficiëntere manier van distribueren. Wil je meer weten over voordelen, aandachtspunten en praktische tips voor het leveren aan B2B? 

 

Lees verder