Samenwerken in de korte keten
Samenwerken in de korte keten
Samenwerking in de korte keten biedt veel kansen. Door samen te werken met andere ondernemers kun je logistiek bundelen, een breder aanbod creëren en de tijdsinvestering verdelen. Zo verkopen sommige ondernemers elkaars producten in de boerderijwinkel, richten ze een gezamenlijk afhaalpunt op of schaffen samen een bus aan. Wil je meer weten over samenwerking in de korte keten?
artikelen
Agrarische afzet via korte ketens in NoordBrabant
In dit onderzoek is in kaart gebracht hoeveel primaire agrarische bedrijven hun producten
afzetten via korte ketens en wat belangrijke kenmerken van deze bedrijven zijn.
Download
agrarische_afzet_via_korte_ketens_in_noordbrabant-wageningen_university_and_research_549325
Lees meer
Het opzetten van korte ketens met streekproducten
Dit onderzoek beschrijft vijf korte keten-initiatieven, inclusief hun knelpunten, succesfactoren en ontwikkelingsprocessen. Op basis van deze analyses zijn aanbevelingen geformuleerd.
Dit onderzoek heeft vijf korte keten-initiatieven geanalyseerd, waarbij voor elk initiatief hun doelstellingen, tijdlijn, belangrijke mijlpalen, succesfactoren, obstakels, lessen die ze geleerd hebben, en de inzichten die hun initiatief biedt, zijn beschreven (p.13-30). Deze informatie is geanalyseerd waaruit diverse conclusies over knelpunten, succesfactoren en het ontwikkelproces van korte ketens zijn geformuleerd (p. 35). Tot slot zijn er op basis van deze conclusies aanbevelingen gemaakt voor in de praktijk (p. 37).
Download
het_opzetten_van_korte_ketens_met_streekproducten-wageningen_university_and_research_192850
In de regio tussen de Veluwe en de IJssel wordt het IJsselmarke-pakket verkocht, een proefpakket gevuld met producten van lokale boeren.
Lees meer
Samen verkopen: boerderijwinkels in de stad
Dit onderzoek biedt een uitgebreide analyse van de opzet en uitdagingen van gezamenlijke boerderijwinkels in de stad, aan de hand van relevante wet- en regelgeving, praktijkvoorbeelden en leerervaringen.
Wet- en regelgeving (p. 9-14): Overzicht van regels rond o.a. bestemmingsplan, vergunningen, voedselhygiëne, alcoholverkoop en aansprakelijkheid.
Praktijkvoorbeelden (p. 15-19): Beschrijving van drie initiatieven – De Groene Marke, Puur Lokaal en Ut Rooie Bietje – met aandacht voor hun samenwerkingsverband, succesfactoren en leerervaringen.
Groepsdiscussie (p. 21-23): Verslag van een gesprek met de initiatiefnemers over gedeelde inzichten.
Conclusie (p.24-25): Samenvatting van de belangrijkste leerpunten voor stadsboerderijwinkels.
Bekijk het hier
samen_verkopen_boerderijwinkel_in_de_stad-wageningen_university_and_research_338477
Lees meer
Logistieke uitdagingen in de korte keten
Dit artikel beschrijft een aantal uitdagingen voor korte keten-ondernemers en biedt oplossingen, zoals regionale hubs en het delen van logistieke stromen.
Bekijk het hier
Lees meer