Bedrijfsvoering Wetten en regels Voedingsmiddelen

Hoe dan?

Voedingsmiddelen

Als producent van voedingsmiddelen krijg je te maken met uiteenlopende regels, zoals hygiënecodes en voedselveiligheidseisen. Breng je zelf producten op de markt, dan moet je daarnaast voldoen aan voorschriften voor etikettering en voedingsclaims. Hier lees je over voedselveiligheid, etiketten en voedingsclaims.

Artikelen

Voedings- en Gezondheidsclaims

Algemene uitleg Voedings- & Gezondheidsclaims NVWA biedt een algemene uitleg over wat voedings- en gezondheidsclaims betekenen en welke niet zijn toegestaan.   Bekijk het hier   Handboek: voedings- en gezondheidsclaims Dit handboek biedt onder andere een stappenplan waarmee je kunt beoordelen of een claim op jouw product kan en een overzicht van toegestane voedingsclaims en belangrijke aandachtspunten   Pagina 10-12: Stappenplan dat je helpt te beoordelen of een claim op jouw product gerechtvaardigd is. Pagina 13-32: Definities en voorschriften van de verschillende claims Pagina 33-40: Overzicht van toegestane voedingsclaims een aandachtspunten Pagina: 53-57: informatie over de Keuringsraad, waar bedrijven hun voedings- of gezondheidsclaims preventief (vóóraf) kunnen laten toetsen en advies kunnen krijgen over claims.   Bekijk het hier   Verordening: voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen nr. 1924/2006 In deze verordening worden de specifieke voorwaarden voor diverse voedingsclaims, zoals “vezelrijk”, “zoutloos” en “bron van eiwitten”, beschreven (p. 16-17). Bekijk het hier  
Lees meer
Lees meer

Etikettering van voedingsmiddelen

Etiketten: wat moet er op het etiket van een voedingsmiddel staan? Op de webpagina van de Rijksoverheid staat vermeld welke informatie verplicht op het etiket van een voedingsmiddel moet worden vermeld.   Bekijk het hier   Handboek: Etikettering van levensmiddelen Dit handboek biedt onder andere informatie over regels omtrent leesbaarheid, benamingen, lijst van ingrediënten, allergenen, KWID, houdbaarheidsdatum, bewaarvoorschriften, herkomst en herleiding.   Pagina 18-47: Regels omtrent juiste leesbaarheid, lettergrootte, taalgebruik, benaming, ingrediëntenlijst en allergenen op etiketten. Pagina 48-53: Regels omtrent kwaliteitswaarborgen in de dierlijke sector (KWID) Pagina 54-68: Regels omtrent vereiste netto-hoeveelheden, houdbaarheidsdatum, bewaarvoorschriften en herkomst van het product. Pagina 69-70: Regels omtrent gebruiksaanwijzingen, alcoholpercentage Pagina 71-81: Richtlijnen voor voedingswaarde vermelding, lot-code en andere verplichte vermeldingen. Pagina 82-85: Etikettering van andere levensmiddelen dan voorverpakt Pagina 86-96: Specifieke etiketteringseisen voor producten zoals biologisch, volkoren en vegetarisch   Bekijk het hier  
Lees meer
Lees meer

Voedselveiligheid: NVWA registratie

Als je werkzaam bent in de productie, bereiding, opslag, verkoop of transport van levensmiddelen, dien je je te registreren of een erkenning aan te vragen bij de NVWA.   Bekijk het hier  
Lees meer
Lees meer

Voedselveiligheid voor ondernemers

Informatie over de wettelijke eisen en richtlijnen waar je aan moet voldoen als ondernemer qua voedselveiligheid. Bekijk het hier   Voedselveiligheidplan.nl heeft een gratis E-book ontwikkeld en biedt tips over het opstellen van een voedselveiligheidsplan. Bekijk het hier  
Lees meer
Lees meer

Samen verkopen: boerderijwinkels in de stad

Dit onderzoek biedt een uitgebreide analyse van de opzet en uitdagingen van gezamenlijke boerderijwinkels in de stad, aan de hand van relevante wet- en regelgeving, praktijkvoorbeelden en leerervaringen. Wet- en regelgeving (p. 9-14): Overzicht van regels rond o.a. bestemmingsplan, vergunningen, voedselhygiëne, alcoholverkoop en aansprakelijkheid. Praktijkvoorbeelden (p. 15-19): Beschrijving van drie initiatieven – De Groene Marke, Puur Lokaal en Ut Rooie Bietje – met aandacht voor hun samenwerkingsverband, succesfactoren en leerervaringen. Groepsdiscussie (p. 21-23): Verslag van een gesprek met de initiatiefnemers over gedeelde inzichten. Conclusie (p.24-25): Samenvatting van de belangrijkste leerpunten voor stadsboerderijwinkels. Bekijk het hier samen_verkopen_boerderijwinkel_in_de_stad-wageningen_university_and_research_338477
Lees meer
Lees meer