Bedrijfsvoering Verdienmodellen

Hoe dan?

Verdienmodellen

Een belangrijk onderdeel bij de overgang naar natuurinclusieve landbouw is het vinden van een goed verdienmodel. Gelukkig wordt er al veel onderzoek gedaan naar hoe zo’n model eruit kan zien. In de praktijk lijken veel boeren inkomstenbronnen te combineren en blijkt samenwerking met buren daarbij vaak essentieel. Hier lees je over verschillende verdienmodellen.

 

 

Verdienmodellen natuurinclusief boeren

Natuurinclusieve boeren combineren vaak verschillende manieren van verdienen, zoals verkoop van eigen producten, natuurbeheer of een zelfpluktuin. In de zoektocht naar een geschikt verdienmodel worden verschillende studies uitgevoerd. Wil je meer weten over successen, uitdagingen, geleerde lessen en economische prestaties van verschillende natuurinclusieve verdienmodellen?

 

Lees verder

Kringlooplandbouw

Kringlooplandbouw hergebruikt zoveel mogelijk restproducten, zorgt voor een gezondere bodem, meer biodiversiteit en minder afhankelijkheid van kunstmest. Slim materiaalgebruik vermindert verspilling en benut schaarse grondstoffen beter. Dit bespaart kosten en creëert nieuwe kansen, zoals de verkoop van organische mest. Benieuwd naar de kosten en baten of de uitdagingen en successen van kringlooplandbouw?

 

Lees verder

Multifunctionele landbouw

Bij een multifunctioneel landbouwbedrijf draait het om meer dan alleen landbouw; boeren combineren agrarische productie met activiteiten zoals natuurbeheer, recreatie, horeca of educatie. Deze activiteiten bieden een waardevolle aanvulling op hun verdienmodel. Door te diversifiëren creëren ze niet alleen economische voordelen, maar dragen ze ook bij aan natuur en samenleving. Wil je meer weten over de economische voordelen van verbredingsactiviteiten of ben je benieuwd naar praktijkvoorbeelden?

 

Lees verder

Agroforestry en Voedselbossen

Agroforestry en voedselbossen combineren bomen en struiken met landbouw en bieden voordelen voor zowel de natuur als boeren. Houtige gewassen leveren voedsel voor vee, hout en andere producten. Daarnaast dragen ze bij aan natuurlijke plaagbestrijding, het verminderen van erosie, een verbeterde waterhuishouding, een vruchtbaardere bodem en beschutting voor vee. Wil je meer weten over de kosten en baten of de bedrijfsvoering binnen dit systeem?

 

Lees verder

Carbon farming

Carbon farming is een slimme manier om CO2 op te slaan in de bodem en gewassen. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van het waterpeil in veengebieden of het planten van bomen. Hiermee dragen boeren bij aan een beter klimaat én kunnen ze extra inkomsten genereren door CO2-certificaten te verkopen aan bedrijven die hun uitstoot willen compenseren. Wil je meer weten over hoe carbon farming werkt of welke platformen CO2-certificaten aanbieden?

 

Lees verder

Natuurbeheer met TBO's

Bij natuurbeheer dragen boeren bij aan het onderhoud van natuurlijke landschappen en het bevorderen van biodiversiteit. In samenwerking met terreinbeherende organisaties (TBO’s), zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en overheden, kunnen boeren land pachten tegen een betaalbare prijs. Boeren zetten hun vee in voor natuurbeheer: grazende koeien houden gras en struiken kort, wat scheelt in voerkosten. Wil je meer weten over deze samenwerkingen en de praktijkervaringen van boeren die werken aan een evenwicht tussen lagere melkproductie en kostenbesparingen?

 

Lees verder

Agrarisch Natuurbeheer

Agrarisch natuurbeheer betekent dat boeren natuurbescherming combineren met hun dagelijkse werk op de boerderij. Ze passen hun manier van werken aan om de natuur en biodiversiteit te helpen. Via het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) kunnen groepen boeren subsidies aanvragen bij de provincie. Wil je meer weten over de verschillende beheerpakketten in jouw regio? Of ben je benieuwd wat het ANLb inhoudt als collectief of deelnemer?

 

Lees verder

Monitoring en Transparantie

Bij natuurinclusieve landbouw helpen KPI’s (Key Performance Indicators) om doelen te beoordelen, voortgang te meten en plannen bij te stellen. Ze geven inzicht in biodiversiteit, bodemgezondheid en waterbeheer en maken duurzame landbouw transparanter. Dit vergemakkelijkt beloningen voor ecologische prestaties. Naast KPI’s bestaan andere vormen van transparantie waarborgen, zoals het Participatory Guarantee System en de BoerenBoom. Wil je meer weten over monitoring, KPI’s of andere vormen van transparantie tussen boeren en burgers?

 

Lees verder

Gemeenschapslandbouw

Bij gemeenschapslandbouw dragen boeren en buren gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het produceren van voedsel. Ze delen niet alleen de opbrengsten en de arbeid, maar ook de risico’s, zoals een mindere oogst. Het biedt een mooie samenwerking tussen boeren en buren. Boeren krijgen via oogstaandelen een stabiel inkomen en kunnen hun kosten dekken. De leden profiteren van een gevarieerd aanbod aan verse seizoensproducten.  Wil je meer weten over de uitdagingen, successen en inspirerende praktijkvoorbeelden van gemeenschapslandbouw? 

  

Lees verder

Zorgboerderij en Kinderopvang

Een zorgboerderij of agrarische kinderopvang biedt boeren de kans om zorg en welzijn te combineren met natuur en boerderijactiviteiten. Als zorgboerderij creëert deze combinatie een omgeving waar mensen tot rust kunnen komen, omringd door natuur met taken die aansluit bij hun behoeften. Bij agrarische kinderopvang krijgen kinderen de ruimte om in de natuur te spelen en leren ze over het dagelijkse leven op de boerderij. Naast deze waardevolle sociale doelen zorgen beide initiatieven voor een aanvullende inkomstenbron voor de boer. Wil jij meer weten over zorg en welzijn op het boerenbedrijf? 

 

Lees verder

Agrotoerisme

Agrotoerisme omvat allerlei activiteiten op de boerderij, zoals boerderijwinkels, dagjes uit en overnachtingen. Denk aan boeren die rondleidingen geven, kookworkshops organiseren of een camping of tiny house op hun terrein hebben. Voor boeren kan agrotoerisme een mooie manier zijn om extra inkomen te verdienen. Voor bezoekers biedt het de kans om lokale producten te kopen, nieuwe dingen te leren, vaardigheden op te doen en te genieten van een ontspannen uitje. Wil je meer weten over de verschillende vormen van agrotoerisme, inspirerende voorbeelden of hoe je een (mini)camping of een ander verblijf opzet? 

 

Lees verder