Bedrijfsvoering Kringlooplandbouw
Kringlooplandbouw
Kringlooplandbouw hergebruikt zoveel mogelijk restproducten, wat zorgt voor een gezondere bodem, meer biodiversiteit en minder afhankelijkheid van kunstmest. Slim materiaalgebruik vermindert verspilling en benut schaarse grondstoffen beter. Dit bespaart kosten en creëert nieuwe kansen, zoals de verkoop van organische mest. Hier lees je over de kosten en baten of de uitdagingen en successen van kringlooplandbouw.
Artikelen
Factsheet: Verbredingsactiviteiten
Deze factsheet biedt een overzicht van diverse activiteiten en geeft voorbeelden van bedrijven die verbredeingsactiviteiten toepassen. Daarnaast worden huidige knelpunten, geleerde lessen en handige tips besproken.
Pagina 4: Mogelijkheden van verbreding
Pagina 5-10: Er worden verschillende verbredingsactiviteiten belicht, waaronder natuurbeheer, educatie, boerderijverkoop, zorglandbouw, recreatie en agrarische kinderopvang, met daarbij een omzetschatting per recreatievorm.
Pagina 11: Huidige knelpunten, zoals regelgeving, ruimtelijke ordening, financiering voor initiële investeringen, opvolging en het ontbreken van een plan van aanpak
Pagina 12: Geleerde lessen en tips
Download
DLmN-Factsheet-Verbredingsactiviteiten
Lees meer
Verdienvermogen voor akkerbouw en veehouderij bij kringlooplandbouw
Deze publicaties bespreken de overgang naar kringlooplandbouw voor akkerbouwers en veehouders in het kader van verdienvermogen.
Verdienvermogen akkerbouw bij kringlooplandbouw
Deze publicatie bespreekt de overgang naar kringlooplandbouw voor akkerbouwers, met aandacht voor investeringen, kostenbesparing, efficiënt gebruik van inputs en samenwerking om ecologisch en economisch duurzaam te produceren.
Bekijk het hier
Verdienvermogen veehouderij bij kringlooplandbouw
Deze publicatie bespreekt hoe veehouders bij de overgang naar kringlooplandbouw financiële stabiliteit kunnen behouden door kostenbesparing, slimme investeringen, en nieuwe verdienmodellen.
Bekijk het hier
Lees meer
Natuurinclusieve landbouw: van niches naar mainstream
In dit onderzoeksrapport staat de vraag centraal welke verdienmodellen kunnen bijdragen aan de opschaling van natuurinclusieve landbouw.
Pagina 12-15: Deze tekst geeft een overzicht van natuurinclusieve initiatieven zoals Skal, de Kringloopwijzer en Veldleeuwerik. En belangrijke lessen die je hieruit kunt trekken, zoals de noodzaak van samenwerking in de keten, de bereidheid van consumenten om meer te betalen en hoe natuurinclusieve landbouw rendabel kan zijn, mits er vooraf wordt geïnvesteerd in kennis.
Pagina 16-23: Literatuuranalyse over transitie trajecten en transitiemanagement in relatie tot wetgeving.
Pagina 24-26: Aandachtspunten worden beschreven, zoals gezamenlijke toekomstvisies, de ‘small-wins approach’ en de noodzaak dat wetgeving de overgang ondersteunt.
Download
NIL van niches naar mainstream
Lees meer
Reststromen in de landbouw
In deze factsheet worden verschillende mogelijkheden voor het gebruik van reststromen gepresenteerd als duurzame verdienmodellen.
Pagina 4: Informatie over reststromen als veevoer en het verdienmodel
Pagina 5-6: Reststromen als bodem verbeteraar.
Pagina 7: Voorbeelden van reststromen als bouwmateriaal
Pagina 8: Andere toepassingen van reststromen en advies voor verdere begeleiding.
Download
DLmN-Factsheet-Reststromen
Lees meer
Goed boeren kunnen boeren niet alleen
Dit onderzoek belicht de randvoorwaarden voor het verdienvermogen van de boerensector in de transitie naar kringlooplandbouw en hoe deze voorwaarden gerealiseerd kunnen worden.
Pagina 10: Huidige financiële situatie landbouwsector
Pagina 12-23: Analyse van actuele uitdagingen zoals de marktpositie, gebrek aan samenwerking, internationale prijsvorming, en belemmeringen door wet- en regelgeving
Pagina 24-34: Oplossingsrichtingen worden gepresenteerd, zoals de noodzaak voor samenwerking tussen ketenpartijen, het belang van meten en weten, en de rol van een transitiefonds voor vernieuwende ondernemers
Pagina 35-37: Aanbevelingen
Pagina 38-39: Overzicht van de noodzakelijke maatregelen voor het realiseren van verdienvermogen in kringlooplandbouw.
Download
goed_boeren_kunnen_boeren_niet_alleen-groen_kennisnet_502755
Lees meer
Onder de streep 2023
Dit onderzoek brengt de kosten en baten in kaart van melkveehouderijbedrijven met verschillende niveaus van natuurinclusiviteit en intensiteit, meest extensieve, gemiddeld extensieve en meest intensieve groep.
Pagina 15-35: Bespreekt de verschillende groepen worden vergeleken p productie-, bedrijfs- en financiële kenmerken, waaronder melkproductie, natuurinclusiviteit, kostenstructuur en economische resultaten.
Pagina 36-39: Bespreekt de uitkomsten van 2020 en 2021 en bedrijfstrajecten
Pagina 40-46: Bespreekt individuele trajecten en cases.
Pagina 47-53: Conclusies over de economische kenmerken van de groepen, de uitdagingen en mogelijkheden.
Download
Onder-de-Streep-2023-Wij.land-Natuurverdubbelaars
Lees meer