Natuurvriendelijke oevers en slootbeheer
Natuurvriendelijke oevers en slootbeheer
Natuurvriendelijke oevers en ecologisch slootbeheer bevorderen biodiversiteit en een gezond watersysteem. Flauwe oevers, inheemse planten en variatie in waterdiepte bieden meer leefruimte voor dieren, zoals vissen en insecten, en trekken vogels en zoogdieren aan. Bovendien kost ecologisch beheer minder tijd en geld. Hier lees je over natuurvriendelijke oevers of ecologisch slootbeheer.
Artikelen
Zo maak je een natuurvriendelijke oever
Dit artikel biedt praktische handvatten voor het aanleggen van een natuurvriendelijke oever. Het bevat informatie over hoe je een natuurvriendelijke oever kunt realiseren, zodat je in aanmerking komt voor subsidie. Daarnaast wordt er ingegaan op vooroeververdediging, de geleidelijke overgang van water naar land en een lijst met geschikte oeverplanten.
Bekijk het hier
Lees meer
Handreiking natuurvriendelijke oevers
Deze handreiking behandeld praktische vraagstukken zoals ontwerpproces, oeverplan, aanleg en kosten.
Pagina 11: Flora en fauna oeverzones
Pagina 14: Soorten
Pagina 17-49: Stappenplan aanleg natuurvriendelijke oevers
Pagina 50-55: Tabellen over de aanleg- en onderhoudskosten.
Pagina 57-72: Streefbeelden voor verschillende natuurlijke oevers
Pagina 73-74: Checklist voor inventarisatie en monitoring
Download
STOWA 2009-37
Lees meer
Factsheet: Ecologisch slootbeheer
Deze factsheet geeft een korte uitleg over de betekenis, vereisten en voordelen van ecologisch slootbeheer.
Download
Factsheet-ecologisch-slootbeheer
Lees meer
Zo maak je een natuurvriendelijke oever
Deze pagina gaat over duurzaam slootbeheer en de voordelen voor biodiversiteit en agrarisch gebruik.
Bekijk het hier
Lees meer
Natuurinclusieve landbouw in de praktijk
Dit praktische boek zet natuurinclusieve maatregelen op een rij en legt aan de hand van ecosystemen uit waaraan ze bijdragen.
Bekijk het hier
Samenvatting
Dit boek zet natuurinclusieve maatregelingen op een rij en waar ze aan bijdragen, aan de hand van corresponderende symbolen. Maatregelingen zijn gekoppeld aan verschillende verschillende categorieën, bodem, gewas, dier, landschap, specifieke soorten of soortgenoten, regionale verbinding en bedrijfssystemen.
Bodem (p. 25-62)
Hier wordt er ingegaan op de maatregelingen; Minimale grondbewerking, toepassen van compost, vaste mest toepassen, groenbemesters, brede vruchtwisseling, teelt van grasklaver en de leeftijd grasland verhogen.
Gewas (p. 63-110)
Hier wordt er ingegaan op de maatregelingen; gewasdiversiteit, onkruiden mechanisch aanpakken, biologisch geïntegreerde plaagbestrijding, meten is weten, zorgvuldig chemisch bestrijden, gemengde teelt van granen en peulvruchten, strokenteelt, kruidenrijk grasland en agroforestry.
Dier (p. 111-134)
Hier wordt er ingegaan op de maatregelingen; lokale bronnen, weidegang en landgebruik, passende koe, erf en stal en een zo laag mogelijk middelengebruik.
Landschap (p. 135-164)
Hier wordt er ingegaan op de maatregelingen: Bedrijfsnatuurplan opstellen, lijnelementen in open landschappen, lijnelementen in gesloten landschappen, kleurrijke en biodiverse percelen en waterelementen.
Specifieke soorten of soortgroepen (p. 165-196)
Hier wordt er ingegaan op de maatregelingen; erfbewoners, vleermuizen, wilde bestuivers, akkerflora, akkervogels en weidevogels.
Regionale verbinding (p. 197-220)
Hier wordt er ingegaan op de maatregelingen: kringlopen sluiten met mest uit eigen streek, natte natuurverbinding over graslanden en melkveehouders, akkernatuur en recreatie in buijtenland van Rhoon, natuurinlcusieve producten aan de man brengen, samenwerken met natuurbeheerders, akkerbouwers en natuurbeheerders voor akkervogels.
Bedrijfssystemen (p. 221-242)
Hier wordt er ingegaan op de maatregelingen; niet alleen de plant bemesten, maar de bodem voeden; hoe de natuur kan helpen bij het telen van gewassen, biologische melkvee, varkens, kippen, agroforestry; van intensief naar natuurinclusief met blaarkop; boerderij met 3400 gezinnen als lid en iodynamisch gemengd bedrijf.
Lees meer