Van Land naar Lunch: een middag in het teken van lokaal eten

Van Land naar Lunch: een middag in het teken van lokaal eten

Op 23 september organiseerden de Zeeuwse Milieufederatie, Tuinderij Plantalia en HZ University of Applied Sciences het evenement ‘Van Land naar Lunch’. Een middag die in het teken stond van natuurinclusief boeren, plantaardig eten en samenwerken in de korte keten. Een verkenning en een gouden kans voor telers en ondernemers met een eigen catering, om elkaar te leren kennen en te leren van enthousiasmerende ervaringen van samenwerkingen op het gebied van lokale voedselproductie die al eerder zijn ontstaan.

 

Omdat het uiteindelijk om lekker lokaal eten draait bij Van Land naar Lunch, werd om 12.00 uur een heerlijke, biologische lunch geserveerd. Die werd klaargemaakt door het HZ-cateringteam, met groenten van Tuinderij Plantalia. Zo konden alle aanwezigen ervaren hoe lekker lokaal en biologisch smaakt!

 

Samenwerken in korte keten kan wél

Na de lunch vertelde Karin Körver, van Tuinderij Plantalia, over haar tuinderij en het CSA-model. Ook de samenwerking tussen Plantalia en HZ University of Applied Sciences kwam aan bod. Sara McCutcheon, facilitair coördinator bij provincie Zuid-Holland, deelde haar ervaringen met samenwerken in de korte keten. Dit is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. McCutcheon liet zien hoe samenwerken in de korte keten juist wél kan!

 

Panelgesprek

Een waardevol onderdeel van het programma was het panelgesprek tussen boer, chefkok en ondernemer. Vanuit verschillende perspectieven werd nagedacht over seizoensgebonden koken en samenwerken in de korte keten. Naast Karin Körver en Sara McCutcheon hebben ook Ingrid de Vries en Lineke Louwerse van HZ aan het panelgesprek deelgenomen.

 

Trendwatching

Na de koffiepauze spraken docente Elsbeth Spuijbroek en studente Liz Jonas van HZ University of Applied Sciences over de opleiding Food, Business & Innovation. Ze hebben deelnemers uitgedaagd om trends en ontwikkelingen in de voedselsector goed in de gaten te houden via ‘Trendwatching’.

 

Kansen benutten

Welke uitdagingen zijn er in de korte keten? En welke kansen kunnen we (nog) beter benutten? Om dat beter te begrijpen, hebben de deelnemers in kleine groepen de hele keten ingevuld. Mooi om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. We sloten de middag af met een gezellige netwerkborrel. De hapjes werden verzorgd door Restaurant Vert en waren gemaakt van lokale groenten, veelal van Plantalia.

 

Blijf de kanalen van Boer&Buur met Natuur volgen. Binnenkort plaatsen we nog meer resultaten van deze productieve middag. Benieuwd naar andere, aankomende activiteiten? Bekijk onze agenda.