Terugblik Maak het Zelf-dag bij Vers aan de Vecht
Terugblik Maak het Zelf-dag bij Vers aan de Vecht
Vorige week vrijdag (22 augustus) was het tijd om zelf aan de slag te gaan bij Vers aan de Vecht in Weesp. Deze Maak het Zelf-dag stond in het teken van ontmoeting, verbondenheid met de natuur, zelfvoorzienend zijn en natuurlijk lekker eten.
God in de Supermarkt
Samuel van Klinken van God in de Supermarkt trapte de dag af met een groepsworkshop. Samen met hem verkenden we de keuzes die we maken in de supermarkt en tijdens het koken. Op een actieve manier gingen we een serieuze, maar tegelijkertijd luchtige dialoog aan. Ben je benieuwd naar de podcast Groene Mafkezen die hij ons tipte? Hier vind je alle afleveringen.
Handen laten wapperen
De groepsworkshop bracht ons al in beweging en daarna lieten we onze handen écht wapperen. Eerst gingen we aan de slag met zero-waste koken, fermenteren en het maken van natuurlijke verf. Door de kookworkshop konden we aan het einde van de dag genieten van heerlijke hapjes bij de borrel, gemaakt met verse seizoensgroenten uit de pluktuin.
Ook bleek maar weer dat je fermenteren kunt leren – hoe jong of oud je ook bent – en dat we vooral “niet te moeilijk moeten doen”. Een aantal moeders met kids kleurden een canvas tas (op een natuurlijke manier) in een gele tint met creatieve patronen. Dat kregen ze voor elkaar met onder meer knikkers en knijpers én een grote pan met gekookte uienringen.
De laatste workshopronde stond in het teken van wildplukken en het maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen & bijenwasdoeken. Voor het wildplukken doken we de (kruiden)tuin in en lieten we ons verwonderen door wat er groeit. We leerden om bewust te zijn van onze omgeving en meer zintuigen te gebruiken dan we gewend zijn. Door de andere doe-het-zelfworkshops gingen deelnemers met gevulde flacons/potten met schoonmaakmiddelen en fleurige bijenwasdoeken naar huis. Hartstikke handig!
Vers aan de Vecht
De hele dag waren we te gast bij pluktuin Vers aan de Vecht. Ben je nog niet bekend met Vers aan de Vecht? Neem dan eens een kijkje op hun website. Ben je enthousiast geworden en wil je wekelijks genieten van verse, zelf geplukte biologische groenten? Doe dan mee en word plukker! Je kunt je nog inschrijven voor de tweede helft van het oogstseizoen.