Groene Erfdelers lieten buurt proeven van erf

Groene Erfdelers lieten buurt proeven van erf

Zaterdag 13 september stond in het teken van samenwerken met de natuur voor een gezonde buurt. Tijdens Proef Dalfsen openden de Groene Erfdelers de deuren van hun erf voor buren. De Groene Erfdelers – Decohof, Kwekerieje en De Plukkerij – zetten zich in voor het kweken van groenten, planten en bomen op natuurlijke wijze. En de buurt? Die kon hier zelf van komen ‘proeven’!

 

Aan de hand van workshops en rondleidingen kregen buren een kijkje in de wereld van natuurvriendelijk werken voor mens, plant en dier:

  • Imkers vertelden over het bijenvolk, de rol van de imker en de producten die van de bijen komen. Maar ook hoe bijen honing maken, hoe ze in de korf leven en hoe ze in de winter de kou doorkomen.
  • Kwekerieje nam je mee in het proces van zaadje tot plant – wat hierbij komt kijken en hoeveel tijd dit nodig heeft in een natuurlijke omgeving. De Plukkerij deelde ook allerlei info over een no-dig groentetuin.
  • De handen gingen uit de mouwen tijdens de workshops van Diverte en Eerlijk&Voedzaam: van een eigen plant-plan maken tot het inmaken van groenten.
  • Hoonhorst bloeit stond tijdens een spreekuur stil bij wat jij kunt doen om je omgeving te vergroenen – van tuin, perceel tot woonerf.
  • Decohof liet tijdens een rondleiding zien hoe mens, plant en dier samenwerken op het erf.
  • Erfdeler Ramon toonde hoe de koeien in het weiland bijdragen aan biodiversiteit.

 

Waar inzet en oogst samenkomen

Het bleef niet alleen bij praktische informatie, want je ervaarde ook de motivatie van de ondernemers. Zij vertelden over hun inspanningen voor de natuur, ecosystemen en de groei van een plant of gewas. Er was volop gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan over onze voedselomgeving. Dit kwam ook mooi naar voren na de vertoning van de documentaire Menko voedt de stad. De film gaf een goed beeld van het perspectief van de boer: de vele inspanningen die het vak vraagt, de uitdagingen van een mislukte oogst en de successen zoals een snertfeest. Al met al maakte deze dag duidelijk wat er allemaal nodig is om een lokale voedselketen te realiseren.

 

Bekijk aankomende events