Boer zoekt Buur bij ’t Schop dit najaar

Boer zoekt Buur bij 't Schop dit najaar

Steeds meer boeren zijn ermee bezig: toekomstbestendige landbouw. Maar wat houdt het eigenlijk in? En hoe kun jij als inwoner van Hilvarenbeek, Tilburg en omgeving hieraan bijdragen? Ontdek het tijdens Boer zoekt Buur bij Bioboerderij ’t Schop op zondag 28 september.

Neem een kijkje op de boerderij, ga samen aan de slag met een natuurklus, doe mee aan (bio)diverse workshops en proef als eerste het Broodje013. Kom jij ook?

Aanmelden

 

Wat ga je doen?

De dag begint met een warm welkom met koffie en thee bij ‘t Schop. Hierna vertellen boeren Bart en Jan je alles over de bioboerderij tijdens een rondleiding over het land.

Samen met andere buren van ‘t Schop ga je vervolgens aan de slag met één van onderstaande klussen én leer je meer tijdens een bijpassende workshop. Als je op zondag 28 september aankomt, kies je uit 1 van onderstaande 4 combinaties van klus en workshop.

  1. Van tuin naar tafel: werken in de moestuin en koken met de oogst
    Door Rob Waals (moestuinieren) en chef-kok Bjorn van Vught (koken)
    Rob neemt je mee in de wereld van de moestuin: van zaaien tot oogsten, én de uitdagingen die daarbij komen kijken. Hij vertelt ook hoe deze tuin een belangrijke rol speelt in de voedseleducatie van de lokale school – een inspirerend voorbeeld van leren in de praktijk. Na het werken in de tuin ga je samen met chef-kok Bjorn de keuken in. Met onder andere groenten die je zelf hebt geoogst, bereid je een smakelijke lunch. Jullie maken bovendien de allereerste versie van het Biologische Broodje 013 – een lokaal, duurzaam én smaakvol initiatief. Van tuin tot tafel – een leerzame en heerlijke ervaring!
  2. Moestuinieren en bewaartechnieken: fermenteren kun je leren
    Door Rob Waals (moestuinieren) en Melissa Nio & Sarah Wouters van Lenteland (fermenteren)
    In deze activiteit combineer je moestuinieren met het fermenteren van verse oogst. Rob neemt je mee in de wereld van de moestuin: van zaaien tot oogsten, én de uitdagingen die daarbij komen kijken. Hij vertelt ook hoe deze tuin een belangrijke rol speelt in de voedseleducatie van de lokale school – een inspirerend voorbeeld van leren in de praktijk. Daarna ga je zelf aan de slag met fermenteren. Melissa en Sarah laten je zien hoe leuk én smaakvol fermenteren kan zijn. Je leert hoe je met eenvoudige technieken allerlei groenten kunt omtoveren tot gefermenteerde smaakbommen. Een leerzame én smaakvolle workshop – van grond tot pot!
  3. Van compost naar groei: onderzoek naar de kracht van compostextract op bodem en plant
    Door Nikki Daniëls van De Compostkeuken
    Deze activiteit draait helemaal om bodemgezondheid en de kracht van compost. Een gezonde bodem vormt de basis voor gezond voedsel, vitale mensen en een veerkrachtige planeet. Maar wat maakt een bodem eigenlijk gezond? Het antwoord ligt in het bodemleven – de onzichtbare motor onder onze voeten. Samen met Nikki duik je in de fascinerende wereld van de bodem. Ze laat je zien hoe belangrijk micro-organismen zijn en waarom compostextract zo’n krachtig middel kan zijn. Jullie gaan zelf metingen doen in een lopend experiment naar de effecten van compostextract op groentegewassen. Wat ontdek jij over de bodem en haar verborgen leven? Deze workshop is interessant voor zowel particulieren als collega-boeren. Je gaat naar huis met kennis over bodemstructuur en je kunt zelf een compostextract maken.
  4. Natuuronderzoek in de praktijk
    Fotograaf: Hannah Lipowsky

    Van ervaren natuurgidsen krijg je uitleg over natuuronderzoek en ObsIdentify (en andere herkenningsapps), waarna je de biodiversiteit op bioboerderij ’t Schop in kaart gaat brengen tijdens een zogenaamde nulmeting. Een leerzame mix van technologie en natuur in de praktijk! Deze workshop is interessant voor zowel particulieren als collega-boeren. Je leert hoe natuuronderzoek op te zetten en uit te voeren, zodat je de (toename) van biodiversiteit op je terrein kunt vastleggen en zichtbaar kunt maken

 

Proeven

Aan het einde van dit event word je getrakteerd op een heerlijke lunch met lokale producten, waaronder Broodje013. Dit streekbroodje – gemaakt met enkel biologische ingrediënten van lokale leveranciers – wordt deze middag officieel gelanceerd. En jij mag als eerste proeven!

 

Praktische informatie

  • Wanneer? Zondag 28 september, van 09.30 tot 14.00 uur
  • Waar? Bioboerderij ‘t Schop (Esbeekseweg 2, Hilvarenbeek)
  • Voor wie? Inwoners van Hilvarenbeek, Tilburg en omgeving
  • Er is geen kinderprogramma, maar kinderen ouder dan 12 jaar en onder begeleiding kunnen meedoen met het programma.

Meld je hier aan

 

Deze editie van Boer zoekt Buur is een initiatief van IVN Natuureducatie en de Brabantse Milieufederatie en is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en Boer&Buur met Natuur.