Coalitie Duurzame Catering

Het kan wél!

Coalitie Duurzame Catering

Zeeland
  • coalitie
  • community of practice
  • Zeeland
  • voedsel

Een vruchtbare samenwerking

Plantalia leverde al langer groenten aan de hogeschool, maar dit gebeurde meestal ad hoc en er waren nog geen vaste afspraken gemaakt voor levering. De partners hebben in 2024 keihard gewerkt en daarmee is deze duurzame samenwerking in een stroomversnelling gekomen.

Karin Körver van Plantalia begon in het najaar van 2024 met het beschrijven van de groenten en kruiden die zij kan telen voor de HZ. In een zogenaamde ’teeltkalender’ is ook beschreven wanneer de verschillende groenten geoogst en geleverd kunnen worden. De partners zijn in december bij elkaar gekomen om een definitieve selectie van de groenten te maken.

Van teeltkalender naar soepen en maaltijden

Van aardappelen en aardperen tot aan winterwortels en bijzondere kruiden. Hogeschool Zeeland heeft gekozen voor bekende, maar soms ook ‘vergeten’ groenten en andere producten. Daar maken de ervaren cateringmedewerkers van HZ heerlijke soepen en warme maaltijden van. Deze gerechten vallen goed in de smaak bij studenten en medewerkers. Ook het bestuur van de HZ was lovend over de gezonde gerechten, gemaakt van enkel biologische groenten.

Een aantal resultaten waar we trots op zijn:

  • Jaarrond een wekelijkse levering van verse, biologische groenten, goed voor maar liefst 28 liter soep en meerdere warme maaltijden per week.
  • Bevordering van de gezondheid van studenten en medewerkers.
  • Verschillende educatieve ingrediënten voor HZ-studenten: zij leren over kweek, biodiversiteit en de voordelen van biologisch boeren.

Inmiddels hebben de partners een langdurige samenwerking ondertekend en ze gaan verder aan de slag met het verduurzamen van de catering. Maar daar stopt het niet. HZ en Plantalia zoeken mogelijkheden om mealprepping voor studenten te verzorgen, en bekijken in hoeverre groenten geschikt zijn voor het maken van bijvoorbeeld pokébowls.

 

Lees andere inspirerende verhalen