Boekweit Coalitie

Even voorstellen: de Drentse Boekweitcoalitie

Tot het eind van de negentiende eeuw was er in Drenthe veel boekweit te vinden, maar in de loop der tijd is deze teelt geheel uit de provincie verdwenen. Terwijl boekweit juist zo’n aantrekkelijk gewas is: voor de boer, voor de buur én voor de natuur!

Boekweitplanten bloeien lang en produceren veel nectar, waardoor boekweitvelden de hele zomer zoemen van de insecten en hiermee sterk bijdragen aan de biodiversiteit. Boekweit is een makkelijk gewas: het groeit goed op armere zandgronden die we veel hebben in Drenthe en het is goed voor de bodem. Er zijn geen tot weinig bestrijdingsmiddelen of bemesting nodig. Er liggen daarom kansen in overgangsgebieden rondom natuur, omdat het een schone teelt is. Bovendien zorgen bloeiende boekweitvelden voor een aantrekkelijk landschap voor recreanten. Boekweit is een glutenvrije meelvervanger en een gezond ingrediënt van bijvoorbeeld pannenkoeken, brood, muesli en pasta.

Een paar jaar geleden heeft boekweit zijn herintrede gedaan in Drenthe. In 2023 werd er door 17 boeren 50 hectare boekweit geteeld. Boeren zijn enthousiast maar ook terughoudend, omdat de opbrengsten nog aan de lage kant zijn en de Nederlandse boekweitketens nog ontwikkeld moeten worden. Met de boekweitcoalitie willen wij de randvoorwaarden voor boeren om boekweit te telen verbeteren.

De boekweitcoalitie bestaat uit boekweittelers, natuurorganisaties en overheden. Met deze samenwerking stimuleren we de teelt van boekweit op gronden van de natuurorganisaties en de provincie (en gemeenten) in overgangsgebieden tegen gunstige (pacht)voorwaarden, met als doel om de landbouw rond natuurgebieden natuurinclusiever en de teelt van boekweit toekomstbestendiger te maken. Tegelijkertijd ontwikkelen we een brede publiekscampagne over boekweit en werken we met onze partners aan de versterking van de Drentse boekweitketen.