Boeren als sleutel in het herstel van biodiversiteit

Boeren als sleutel in het herstel van biodiversiteit

Meer dan de helft van ons kleine land wordt gebruikt als landbouwgrond, in totaal zo’n 2,2 miljoen hectare. Dat biedt potentie voor de biodiversiteit!

23 mei 2025

Door Hub Jongen, projectleider Boer&Buur met Natuur

Landbouw en biodiversiteit hebben de laatste decennia niet zo’n beste relatie gehad. De manier waarop we ons eten steeds efficiënter en goedkoper zijn gaan produceren, heeft ontegenzeggelijk bijgedragen aan het verlies van biodiversiteit. De positieve kant van dat verhaal is dat landbouw dus óók een sleutelrol kan spelen in het herstel van biodiversiteit. En dit gebeurt al: er zijn heel veel boeren die stappen zetten om meer natuurinclusief te boeren. Biologische boeren, Herenboeren en ook de duizenden boeren die nog grotendeels gangbaar werken, maar wél maatregelen nemen voor de weidevogels of landschapselementen aanleggen.

Talloze biodiversiteitsprojecten

Vanuit de Natuur en Milieufederaties omarmen we deze boeren en initiatieven en we dragen waar mogelijk ons steentje bij. Dat doen we met talloze projecten rondom agroforestry, weidevogels en ook met Boer&Buur met Natuur. Daarin ondersteunen we boeren om samen met buren te werken aan natuurinclusief. We inspireren door te laten zien wat anderen al doen, activeren door te laten zien wat zíj́ zouden kunnen doen en reiken de praktische kennis aan waarmee ze direct aan de slag kunnen.

Stem van groene boeren

Onze kracht is dat we in elke provincie sterk genetwerkt zijn met boeren, andere natuurorganisaties én lokale bestuurders en beslissers. Die positie zetten we in om ervoor te zorgen dat de stem van de groene boeren gehoord wordt daar waar de besluiten worden genomen. Een goed voorbeeld van die aanpak is Netwerk Goed Boeren Brabant, waarin de groene boeren elkaar vinden en, met hulp van de Brabantse Milieufederatie, een gezamenlijk geluid laten horen aan de provincie en andere bestuurders.

Wil jij als boer of buur ook bijdragen aan de biodiversiteit op landbouwgrond? Kijk dan eens verder op onze website.

Lees meer over natuurinclusieve landbouw