Zuivelboerderij Dikhoeve

Zuivelboerderij Dikhoeve

Dikhoeve maakt zachte biologische kazen die nog écht op ambachtelijke wijze, met de hand, worden gemaakt.

Adres

Nieuwe Gouw 51

1028 AX Ransdorp

Dikhoeve

Dikhoeve is een biologische zuivelboerderij met melkschapen en koeien waar op ambachtelijke wijze verschillende soorten zachte kaas worden gemaakt. De boeren Willem Kuiper en Alexander Kuiper zijn creatief, eigenzinnig en ondernemend. Het werk van Willem en Alexander is het fundament van de Dikhoeve. Zij zorgen voor het land dat al vele generaties in de familie is en voor de dieren zodat er elke dag melk van hoge kwaliteit is. Kaasmakers Willem en Laura beheren de kunst van het kaasmaken tot in de finesses en weten precies wanneer de kaas op z’n best is.

De schapen

Rond april en mei gaan de Fries-Zeeuwse melkschapen naar buiten. Daar grazen ze het eerste malse lentegras. In de winter staat het vee op stal en krijgen de schapen het ingekuilde gras, krachtvoer en het eiwit- en energierijke bierbostel van Brouwerij ’t IJ. Deze rijke voeding maar ook de grote bewegingsruimte voor de dieren én hun biologische manier van werken geven Dikhoeve zuivelproducten hun unieke smaak.

De koeien

Koeien kunnen zich nauwelijks een betere plek wensen dan de Waterlandse weidelanden. Het smakelijke gras groeit weelderig in het polderland en de dieren mogen dan ook zoveel mogelijk grazen op de weides rondom de boerderij. Dat is goed voor de koe maar komt ook de melk van Dikhoeve, en daarmee de kazen, ten goede. Het melkvet krijgt zo op een natuurlijke manier een gezonde samenstelling. Op de Dikhoeve werken ze met een bijzonder en zeldzaam ras, de Witrik. Dit koeienras is al eeuwenoud, en werd oorspronkelijk ook in Waterland gehouden. De Witrikken geven minder melk dan andere rassen, maar de melk is wel extra romig met een hoog vet- en melkeiwit gehalte. En dat proef je!

De ambachtelijke kaas

Kaas maken van de volle, romige koe- en schapenmelk is in Nederland uniek. Extra bijzonder is dat Dikhoeve zachte kazen maakt die nog écht op ambachtelijke wijze, met de hand, worden gemaakt. De schapenkazen van Dikhoeve zijn “Skeaps” genoemd en de koemelkkazen “Kijs” – het zijn de West-Friese benamingen van hun dieren. Je vindt de kazen bij de betere kaasspeciaalzaken en horeca. Dikhoevekazen tref je in Amsterdam bij onder andere Fromagerie Abraham Kef en De Kaaskamer.

Contact

Dikhoeve
Nieuwe Gouw 51
1028 AX , Ransdorp