Wittemer Wijngaard Wahlwiller

Wittemer Wijngaard Wahlwiller

Op de heuvels langs de kleine Zinselbeek bij Wahlwiller ligt nog een stukje aards paradijs. Tintelende Wittemer wijnen vinden hier hun oorsprong.

Adres

Einderstraat 9

6286 BJ Wittem

Oude tradities

Het verhaal gaat dat de hier gevestigde Romeinen (in het begin van onze jaartelling) reeds wijnbouw uitoefenden in deze streken. Aan het einde van de middeleeuwen en door toedoen van Napoleon wordt de wijnbouw sterk beperkt. De invoer van de beruchte wortelluis ruïneert de druiventeelt en doet de wijnbouw in Nederland geheel verdwijnen. Nadat in 1968 de eerste prille pogingen zijn gedaan om weer wijn te gaan verbouwen in Nederland (op Slavante langs de zuidhellingen van de St.Pietersberg te Maastricht), plantte in 1971 Dr. Schepel, huisarts in Gulpen, 1000 wijnstokken op de terrassen van de Zinselbeek te Wahlwiller. Hij experimenteerde met vele druivenrassen. Hij maakte “Wittemer Wijn”en noemde zijn trots de “Wittemer Wijngaard”.Na de dood van Schepel in 1985 is de wijngaard door verschillende personen met meer of minder succes geëxploiteerd en beheerd.

Sinds 1999 hebben Wim Hendriks en Leny van Bavel het beheer overgenomen en de oude tradities zoveel mogelijk hersteld. De “Wittemer Wijngaard”produceert weer “Wittemer Wijn” van de druivensoorten Riesling, Müller Thurgau, Pinot Noir en een enkele Pinot Gris.

Paradijs op aarde

Vanwege het heersende microklimaat op de berg, groeien de druiven erg goed waardoor er goede wijnbouw mogelijk is. De wijngaarden liggen beschut tegen de hellingen van de Kruisberg te Wahlwiller, pal op het zuiden gericht. De temperatuur is er altijd enkele graden hoger dan beneden. De bodem is een met lëss bedekt mergel- massief. Deze kalkrijke bodem neemt gemakkelijk warmte op om die na zonsondergang weer langzaam af te geven. Kortom een aangenaam klimaat en een goede voedingsbodem.

Daarnaast kun je in de kalkbodem miljoenen jaren oude versteende fossielen vinden. Samen met het geweldige uitzicht levert dit alles een stukje paradijs op aarde op.

Contact

Wim Hendriks

Einderstraat 9

6286 BJ Wittem

Tel: 043 45 12 2 41

E-mail: info@wijngoedwahlwiller.nl 

Lees hier meer over de wijngaard en het assortiment.

In de periode april t/m oktober worden er rondleidingen gehouden in de wijngaarden die ongeveer twee uur duren. Voor een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen of een e-mail sturen.