Wijngaard Dassemus – Brabantse wijn en cider

Wijngaard Dassemus - Brabantse wijn en cider

Wijngaard Dassemus is vernoemd naar het buurtschap waar het in ligt. Ten noorden van de wijngaard ligt natuurgebied 't Broek. De wijngaard vormt een mooie overgang van de normale agrarische bedrijven naar de natuur.

Adres

Dassemussestraat 5

4861 TG Chaam

Van proefveld naar 4 hectare

In 2004 ontstond bij Ron Langeveld en Monique van der Goes het idee een wijngaard te beginnen. Ze vonden een plek in Chaam, een landelijke gemeente ten zuiden van Breda. Ze begonnen er met een klein proefveldje met 100 planten. De druiven sloegen goed aan en door de ruilverkaveling werd het mogelijk om een stuk grond achter een boerderij te gebruiken. Inmiddels hebben ze 4 ha en 16 duizend stokken staan.

Wijn en cider

Elke wijngaard is uniek qua ligging, grondsoort en bewerkingswijze (de zogenaamde terroir). Ze hebben twaalf verschillende soorten bij Wijngaard Dassemus en de komende jaren willen ze bekijken welke soorten de beste resultaten leveren voor de wijn en wijngaard.

Sinds een paar jaar maken ze tevens een appelcider van Brabantse appels. In Brabant groeien volop appels, maar niet alle appels gaan de schappen van de supermarkt in. Veel appels zijn net te klein of net te groot. Van deze prachtige appels kan je prima cider maken, en dat doen ze dan ook!

Biologische werkwijze

De ambitie van Wijngaard Dassemus is om een kwalitatief goede Nederlandse wijn te maken. Daarbij vraagt deze tijd naar hun idee om duurzaam gebruik van de grond. De wijngaard wordt daarom op biologische wijze beheerd. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen kruiden en insecten en onkruidbeheersing gebeurt mechanisch. Er wordt ook geen kunstmest gebruikt. Ze bemesten alleen met gecomposteerd plantenafval en gft-afval. Samen met de mest van de eigen geiten en kippen wordt dit eens per jaar in de wijngaard uitgereden.

Verkoop en evenementen

De wijnen worden aan huis verkocht en liggen bij een aantal slijters en bij Daxivin in Amsterdam. Daarbij is iedereen van harte welkom om de wijngaard zelf te bezoeken. Voor groepen organiseren ze rondleidingen en proeverijen op afspraak. Je maakt een wandeling door de wijngaard met uitleg over de Nederlandse Wijnbouw en biologische werkwijze. Je bekijkt de productieruimte en leert alles over de geheimen van de vinificatie. Je sluit de dag af met een wijnproeverij.

Contact

Dassemussestraat 5
4861 TG Chaam

wijngaard@dassemus.nl
Tel: 06 114 009 48

Ga voor meer informatie naar www.dassemus.nl.