Tuinderij De Volle Grond

Tuinderij De Volle Grond

Tuinderij De Volle Grond is een van de biologische tuinderijen op Amelisweerd ten oosten van Utrecht.

Adres

Koningslaan 5A

3981HD Bunnik

Tuinderij De Volle Grond

Tuinderij De Volle Grond is een van de biologische tuinderijen op Amelisweerd ten oosten van Utrecht. Nieuw Amelisweerd – zoals dit gedeelte van Amelisweeerd heet – heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren gehad, waarvan de laatste, de familie Bosch van Drakestein, het in 1963 aan de gemeente Utrecht verkocht. Tot die tijd werd de grote moestuin gebruikt om de bewoners van het landhuis te voorzien van groente en fruit. Na 1963 is de grond jarenlang gebruik als dierenweide, waarna het in 1985 opnieuw in gebruik werd genomen nam als (biologisch-dynamische) moestuin. Vanaf 2010 heet de moestuin hier Tuinderij De Volle Grond. De tuinder is Mieke Baldé. Tuinderij De Volle Grond biedt ook ontwikkelingsgerichte werk-leertrajecten en dagbesteding voor mensen met een (intensieve) zorgvraag. GertJan Ankersmit is verantwoordelijk voor de zorg.

‘Pergola’ tuin

Tuinderij De Volle Grond werkt volgens het ‘Pergola’ principe dat een samenwerkingsverband is tussen een groep betrokken burgers en een landbouwbedrijf. Beter bekend als CSA: Community Supported Agriculture. Het woord Pergola staat symbool voor de relatie tussen de klant en het boerenbedrijf: de deelnemers vormen het symbolische geraamte waarlangs de plant -het boerenbedrijf- op kan klimmen en waaraan het steun en stevigheid ontleent. Burgers verbinden zich met een landbouwbedrijf door toe te zeggen (wekelijks) een deel van de oogst af te nemen ongeacht of die groot of kleiner uitvalt en daarvoor de kosten te dragen. Op De Volle Grond is dat in de vorm van een wekelijkse groentetas van mei tot en met december. De boeren/tuinders spannen zich op hun beurt in om de aarde, de planten en de dieren zo goed mogelijk te verzorgen.

Activiteiten en contact

Mieke en GertJan delen hun prachtige plek graag met anderen, en bieden daarom de mogelijkheid voor kleinschalige activiteiten zoals rondleidingen, kookworkshops, schildercursussen, trouwfoto’s maken, meditatie in de buitenlucht of educatieve projecten voor kinderen.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

Tel: 06-29243568

E-mail: info@tuinderijdevollegrond.nl
Website: www.tuinderijdevollegrond.nl