Puurvandewall Stroop

Puurvandewall Stroop

Vandewall boert biologisch sinds 1975. Eerst teelden ze alleen groenten, maar nu ook appels, peren en ander fruit. Dit gebruiken zij voor hun traditionele Limburgse stroop. Fruit, groenten, drie soorten stroop, aangevuld met aanverwante producten, worden al jaren in de boerderijwinkel verkocht.

Adres

Dorpsstraat 140

6251 ND Eckelrade

Oorsprong van de Limburgse Stroop

Namen de Romeinen stroop als een oorspronkelijk product mee naar onze contreien? Dat zou kunnen, maar bewijs ontbreekt. Of is stroop, zoals zoveel Romeinse cultuurelementen, opgepikt bij de Egyptenaren? Zij kenden het procedé van conservering met suikers en pasten dit toe in allerhande gezondheidsmiddeltjes. Opmerkelijk is dat in de Romeinse opmars langs de Rijn naar het noorden er nergens een fruitstreek met sporen van stroopstokerijen is. Slechts een enkel relict in Zwitserland. In de regio Zuid-Limburg en aangrenzend Duits en Belgisch gebied is ambachtelijke stroop desalniettemin een eeuwenoud streekproduct.

Kenmerkend Vandewall Stroop

De ambachtelijke stroop is gemaakt van puur fruit, zonder toevoegingen. De stroop bevat dus louter ‘vruchteigen’ natuurlijke stoffen. Traditioneel hoogstamfruit is de beste grondstof. Biologisch geteelde moderne rassen evenaren, vanwege hun trage groei, die traditionele soorten. Vandewall verwerkt uitsluitend biologisch geteelde appels en peren en in de rinse stroop ook biologisch geteelde suikerbieten. De drie soorten stroop zijn samen met groenten, fruit en aanverwante producten als fruitsappen en huisgemaakte jam te koop in de boerderijwinkel.

Bewaren en smeren

Stroop is jaren houdbaar zonder kunstgrepen, zelfs in geopende potten buiten de koelkast. Als er maar geen water in komt. Het bovenste laagje stroop lost dan weer op tot sap en kan gaan gisten. Vanwege een wisselende ‘stroperigheid’ is ambachtelijke stroop soms moeilijker smeerbaar. Bewaren op een wat hogere temperatuur geeft daarin verbetering. Als de stroop te slap is en van het mes loopt, het oog van de meester faalde of het recept te weinig pectine heeft, handel dan andersom: bewaren in de koelkast geeft een verbetering in smeerbaarheid!

Contact

Dorpsstraat 140
6251 ND Eckelrade

info@puurvandewall.nl
Tel: 043-4081841

Openingstijden

Za: 09.00 – 15.00 uur.

Ga voor meer informatie naar www.puurvandewall.nl.