Pluktuin Uden – CSA tuinderij

Pluktuin Uden - CSA tuinderij

Aan de rand van Uden aan de Hooistraat heeft stadsboerin Yvonne een groente-, (klein)fruit- en kruidentuin waar abonnees verse producten zo van de plant kunnen komen plukken.

Adres

Hooistraat

5406 WB Uden

De Pluktuin

Pluktuin Uden is een plek waar met heel veel respect voor de bodem en het leven daarin wordt geteeld, vanzelfsprekend zonder pesticiden en kunstmest om de biodiversiteit zoveel mogelijk te bevorderen. Zo wordt er een strook van 5 meter breed beplant met bomen en struiken. Deze strook dient als een soort muur en om vogels en insecten een plek te bieden. Ook worden er diverse vooral eetbare bloemen geplant tussen al het groenten en fruit zodat (wilde) bijen en andere insecten, maar ook alle abonnees, er plezier van kunnen beleven.

Behalve het oogsten van al het lekkers uit de tuin is de pluktuin ook zeker bedoeld om te relaxen en even tot rust te komen. Om even te gaan zitten, of om een rondje mee te schoffelen, hoef je dan ook echt geen abonnee te zijn.

Het CSA model

De pluktuin werkt volgens het CSA model wat staat voor Community Supported Agriculture. Dit betekent voor de abonnees dat zij een stukje eigen verantwoording hebben om voedsel te vergaren. Je oogst immers alles zelf. Door deze manier van werken en doordat je het in Uden doet, verklein je de veelgenoemde voetafdruk van jouw voedsel. Het is dan ook beter voor het milieu. Bovendien is al het uitgangsmateriaal biologisch gecertificeerd.

De stadsboerin

Door de vaak negatieve berichten over het milieu en klimaat besloot Yvonne dat het tijd werd om zelf actie te ondernemen.  Zij heeft zich via de biologisch dynamische opleiding van de Warmonderhof verdiept in het telen van groenten en fruit op een manier die goed is voor mens en milieu. Tijdens en na haar opleiding heeft zij 5 jaar ervaring opgedaan in de permacultuur op D’n Hof van de Toekomst in Uden. Deze ervaring heeft zij meegenomen naar Pluktuin Uden.

Contact

Hooistraat
5406 WB Uden

pluktuinuden@gmail.com
Tel: 06 24632897

Kijk voor meer informatie op www.pluktuinuden.nl.