PixelFarming
Door het land op te delen in pixels van 10×10 centimeter is het mogelijk het land op plantniveau te beheren. Met behulp van sensortechnologie levert de robot de individuele plant precies dat wat de plant op een specifiek moment nodig heeft. Ook maakt het individuele beheer van elke ‘farm pixel’ een optimale gewasrotatie per hectare mogelijk, wat bijdraagt aan een verdere reductie van de uitstoot van broeikasgassen en een duurzaam gebruik van het land.
Bij PixelFarming wordt gebruik gemaakt van een landbouwrobot, RobotOne genaamd. RobotOne rijdt op zonne-energie, is licht van gewicht en vormt als zodanig minimale milieubelasting. De robot is ontworpen voor het verwijderen van onkruid en is nog in ontwikkeling zodat deze in de toekomst ook aanvullende bewerkingen zoals zaaien, scannen en oogsten zal kunnen doen. Tot die tijd worden overige bewerkingen van de gewassen (zaaien, poten, oogsten, verpakken) handmatig uitgevoerd. Door de akkers niet te bewerken met zware machines, krijgt het bodemleven de kans om optimaal te functioneren ten bate van het gewas.
Samenwerken met de natuur
Het uitgangspunt is om niet tegen de natuur, maar samen met de natuur te werken. Gewassen worden zo gekozen dat ze in symbiose met elkaar kunnen leven en elkaar kunnen versterken. Hierdoor ontstaat een systeem dat minder kwetsbaar is voor plagen, omdat het mogelijk is natuurlijke ongediertebestrijding in het kweeksysteem op te nemen. Bij PixelFarming wordt dan ook geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden, herbiciden of andere bestrijdingsmiddelen.