Paddenstoelenkweker de Middelwaard

Paddenstoelenkweker de Middelwaard

Op De Middelwaard  is de bijzondere combinatie te vinden van een gemengd biologisch landbouwbedrijf met een specialisme van oesterzwamteelt. Bij deze biologisch landbouwbedrijf wordt er gezonde en lekkere producten geproduceerd met behoud van cultuurhistorische waarde.

Adres

Middelwaard 2

6924 SE Loo

De paddenstoelenkwekerij

 

Van oudsher is de historische boerderij een melkveehouderij. Omdat de grond gemiddeld een week per jaar onder water staat, is het eigenlijk alleen geschikt voor grasland. Sinds begin jaren ’80 is Martien Reijers er ook biologisch oesterzwammen gaan kweken. Nu wordt het bedrijf beheerd door Martien Reijers en Mirjam Grob.

Teelproces

 

Bij de Middelwaard wordt zelf de voedingsbodem van de kwekerij gemaakt. Dit doen ze van eigengeteelde graan en hooi waarna deze wordt gepasteuriseerd. Na dit proces worden ze afgekoeld en wordt het vermengd met oesterzwambroed. Als de oesterzwammen uitgegroeid zijn is kunnen de “hoedjes” verkocht worden en worden de resten meestal aan de koeien gevoerd. Een heel circulair proces dus.

Producten

 

Naast oesterzwammen telen ze bij de Middelwaard ook Shiitake, Eryngi, portabella, pompom blanc, nameco, beukenzwam en kastanje champignons. Deze zijn voornamelijk bestem voor de groothandel, maar vinden ook direct een weg naar de consument. Bijvoorbeeld via de boerderijwinkels van collega’s zoals De Horsterhof in Duiven, Huis Sevenaer in Zevenaar en op de “biologische boerenmarkt” (kraam BIODA) in Arnhem op zaterdag.

 

Op zaterdag ochtend van 10 tot 12, kan er ook op de kwekerij gekocht worden.