MergellandEI

MergellandEI

Samen met onze 3 kids runnen we deze kippenfarm met akkerbouw in Eckelrade sinds 2004. Gewenste kleinschaligheid met grondgebonden veehouderij, met natuurlijke kringloop van mineralen optimaal benut. Toen we deze locatie kochten woonden we nog in Midden-Limburg en hadden we 10 kippen, een haan, een hond en onze kinderen.

Adres

Keerestraat 3

6251 NJ Eckelrade

De Boer-Ei-Automaat

Geen kroket uit de muur maar eieren! Maak je keuze in het aantal eieren dat je wil kopen en betaal dan met pin of contactloos. Onze uitgelegde kippen verkopen we als soepkippen. Een heerlijke rijke gezonde bottenbouillon maak je er zelf van en een ragout. Meestal zijn er ook enkele streekproducten van lokale ondernemers te koop. Laat je verrassen. De kakelverse MergellandEieren zijn verpakt per 6, 10, 20, 30 of zelfs 60 stuks!

De eieren van MergellandEi zijn vers, 100% coccidiostatica, antibiotica- en fipronilvrij, en hebben een vrije uitloopkeurmerk.

De Kippen

Sinds 2004 hebben we kippen. De eerste jaren een bruine kip; het Lohmann Brown ras en in 2017 namen we ook witte hennen; Dekalb White. Deze laatste is een pittigere tante die ons langer van eieren voorziet. Ze is dus duurzamer. Ze komen bij ons als ze een week of 17 zijn. Een broederij levert de eendagskuikens af op een opfokbedrijf. De hennen zijn voor de eieren en de hanen zijn voor het vlees.  De ontwikkeling van kuiken tot legkip duurt 17 weken, waarin de kuikens een belangrijke groeifase doormaken. De stal voor de kip is bij de opfokker zo ingericht dat het past voor het kleine kuiken tot de grote kip. Ze krijgen geen snavelbehandeling en geen genetisch gemodificeerde voeding.  De mest van de kippen wordt gemengd met biocompost en vormt zo weer een uitstekende voedingsbron voor de bodem van onze akkers waar we diverse granen telen. Op een van onze percelen zorgen we altijd dat er een mooie bloemenrand aanwezig is voor een bloeiende boerenbuurt waarop imkers hun kassen regelmatig plaatsen.

Als de hennen 20 weken oud zijn beginnen ze met de eerste eieren leggen. Deze eieren zijn nog klein, zo’n 40 à 45 gram (lekkere jonge hennen eitjes). Naarmate de kippen ouder worden stijgt het eigewicht tot ongeveer 65 gram. Met een leeftijd van 30 weken legt bijna iedere kip iedere dag een ei. Tot die tijd snappen ze het nog niet helemaal en leggen vele jonge hennen een dubbeldooier, dat is een teken voor de meest vruchtbare periode.

In totaal zijn er 18.000 kippen in en rondom ons bedrijf.

Openingstijden

Onze boerderij automaat is 24/7 vrij toegankelijk en 7 dagen per week gevuld met verse eieren. De vrije uitloopkippen scharrelen vanaf 10.00 uur tot zonsondergang buiten.

Bekijk de website voor meer informatie: Mergellandei.nl