Historische Tuinderij Warmoes

Historische Tuinderij Warmoes

In Nijmegen-Noord, ligt een bijzonder stukje cultureel erfgoed: Warmoes Historische Tuinderij Lent. Deze authentieke hoogstamboomgaard met zo'n 80 oude appel-, peren-, pruimen- en kersenrassen is eigenlijk een levend museum: je kunt er het 'Sijden Hemdje, de 'Lentsche Roode' en ouderwetse 'Sterappeltjes' vinden. Daarnaast kan je ook historische groenten komen proeven.

Adres

Griftdijk Noord 11

6663 AA Lent

Even terug in de tijd…

Warmoes? Wat betekent dat eigenlijk? Warmoes is een andere naam voor snijbiet, een historische groente die vroeger veel werd geteeld. Maar Warmoes verwijst ook naar warmoezeniers; de boeren die in de omgeving van de stad groenten en fruit kweekten en deze verkochten aan de stedelingen. Lent was een typisch warmoezeniersdorp en de Warmoes is een voorbeeld van een gemengd tuinbouwbedrijf, een warmoezeniersbedrijf of warmoezerij, zoals dat in de jaren na 1930 volop te vinden was in Lent en omgeving.

Warmoes in de 21 eeuw

De Warmoes verbouwt nog steeds op de traditionele wijze groente: in platte bakken met Lentse ramen en op akkers tussen de hoogstamfruitbomen. Ze proberen zoveel mogelijk verschillende groenten, kruiden en vruchten te telen. Geen enorme productie dus van een en dezelfde soort, maar veel verscheidenheid. En dat betekent ook iedere week een ander aanbod! En dit kun je allemaal proeven in de winkel en het tuincafé.

 

De Warmoes is een groene ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Op zaterdagen mag je zelf vruchten en bloemen komen plukken en tussen de bomen is het dan heerlijk toeven met een kop thee of koffie en een taartje. Bovendien worden regelmatig workshops georganiseerd.

Openingstijden

Het tuincafé en de tuinderij zijn van woensdag tot en met zondag geopend van 11u tot 17u.

Zelf plukken of iets van de kraam kopen is mogelijk op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11u tot 14u.

Bloemen plukken is op woensdag t/m zaterdag mogelijk tijdens de openingstijden.

Meer weten?

Ga dan naar dewarmoes.nl