Hillekens Hoeve – Biologisch melkveebedrijf

Hillekens Hoeve - Biologisch melkveebedrijf

Hillekens Hoeve is een biologisch melkveebedrijf. Er lopen 95 melkkoeien en 40 stuks jongvee rond op het bedrijf in Etten-Leur. Bij alles wat ze doen, heeft Hillekens Hoeve respect voor de natuur en sluiten ze zoveel mogelijk aan bij de natuurlijke processen.

Adres

Vlaanderbos 6

4874 LS Etten-Leur

Sinds 1832

Jack en Annelies Verhulst zijn de trotse eigenaren van Hillekens Hoeve, biologisch melkveebedrijf aan het Vlaanderbos. Deze prachtige boerderij is al zeven generaties in de familie en is sinds 1832 gevestigd aan de Bankenstraat in de gemeente Etten-Leur. Omdat er op de oude locatie onvoldoende mogelijkheden waren om de koeien volop weidegang te bieden, is besloten het bedrijf te verplaatsen naar het Vlaanderbos in de Hillekense polder ten westen van Etten-Leur.

Koeien

De koeien die rondlopen op Hillekens Hoeve zijn voornamelijk Fleckviehkoeien. Deze koeien worden getypeerd door hun witte koppen en hebben een dubbel doel. Dubbeldoeldieren hebben zowel een goede vlees- als melkproductieaanleg. Ze produceren melk vooral op basis van ruwvoer in plaats van maïs. Kortom, de koeien zijn roodbont, rond en gezond! Zowel de koeien als het jongvee gaan zoveel mogelijk de wei in om zelf te grazen. Als de omstandigheden het toelaten gebeurt dit van begin april tot eind november. Het is de bedoeling dat de koeien minimaal 240 dagen, 10 uur per dag naar buiten gaan.

Foto rechts: © Egon Zitter – Foto & Film

Biologisch

Hillekens Hoeve is sinds 2017 gecertificeerd biologisch. Door te kiezen voor biologisch kan Hillekens Hoeve aantonen dat ze gegarandeerd gezonde melk produceren zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, met minimaal antibioticagebruik en op basis van GMO-vrij veevoer (veevoer zonder genetisch gemodificeerde grondstoffen). Dit zorgt ervoor dat de kostprijs hoger is, maar met het keurmerk ‘biologisch’ ontvangen ze dan ook een hogere prijs voor de melk. Hillekens Hoeve verkoopt rauwe A2A2-melk en zelf geteelde baktarwe, die in de plaatselijke molen De Lelie in Etten-Leur wordt gemalen tot pannenkoekenmeel.

Kringloopgedachte

Jack en Annelies willen gezond voedsel produceren volgens de kringloopgedachte. Het product dat op het land groeit (gras) is voedsel voor de koeien. De koeien produceren hiervan melk, maar ook mest. Met de mest wordt het bodemleven gevoed, waardoor de planten uiteindelijk de natuurlijke meststoffen opnemen. De grassen groeien hierdoor rustig en gezond en zijn weer voedsel voor de koeien. Al het grasland is ingezaaid met een mengsel van diverse grassoorten met witte en rode klavers en kruiden. Zo zorgen ze voor zoveel mogelijk biodiversiteit in het weiland.

Foto links: © Linda Matijsen

Contact

Vlaanderbos 6
4874 LS Etten-Leur

contact@hillekenshoeve.nl
Tel: 06-53760836

Openingstijden

Ma t/m zo: 08.00 tot 19.00 uur.

Kijk voor meer informatie op: www.hillekenshoeve.nl

Foto rechts: © Etten-Leur Bulletin – Alexander Vingerhoeds