De Wijkse Moestuin – Wijk bij Duurstede

De Wijkse Moestuin - Wijk bij Duurstede

Bea van Sprakelaar geeft als tuinder hart en ziel aan De Wijkse Moestuin. Die heerlijke seizoensproducten teelt zij uiteraard niet alleen, maar met vele vrijwilligers, stagiairs van de tuinbouwopleiding en natuurlijk de oogstgenoten: juist de gemeenschap is de kern van De Wijkse Moestuin. De tuin is niet alleen een plek om lokale groenten te halen en waar hard gewerkt wordt, maar vooral ook een plek om op adem te komen.

Adres

Virgilius 10

3962 KN Wijk bij Duurstede

DE TUINDER

Bea van Sprakelaar (1963) is de tuinder van De Wijkse Moestuin. In 2015 heeft Bea haar baan als Biologie docent opgezegd en besloten om de opleiding Biologisch Dynamische Landbouw en Zorglandbouw aan de Warmonderhof in Dronten te gaan volgen.  Na een mooie en leerzame stage bij De Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht is Bea haar eigen tuin, De Buurderij begonnen. Twee jaar later, in 2017, besloot ze samen te gaan werken met Mathijs Kuiper van De Wijkse Moestuin. Na een succesvolle samenwerking is Bea vanaf 2019 alleen verder gegaan met De Wijkse Moestuin.

 

Bea:  ‘Ik geniet enorm van het tuinieren, het is heerlijk om elke dag buiten te zijn en mee te gaan met de seizoenen. Ik merk dat ik helemaal tot rust kom als ik in de tuin ben. Uit mijn hoofd, met mijn handen in de aarde. Dit gevoel gun ik anderen ook en daarom is De Wijkse Moestuin ook een zorg tuinderij. De docent in mij is niet helemaal verdwenen; ik vind natuureducatie belangrijk en heb daarom de schooltuintjes opgezet.’  

Oogst je eigen groenten

De Wijkse Moestuin is een zelfoogsttuin. Dit houdt in dat klanten hun eigen groente komen oogsten. De tuin wordt hierdoor een gemeenschapstuin: klanten en tuinder komen elkaar tegen, maken een praatje, hebben contact en leren elkaar kennen.

Oogstseizoen

Het oogstseizoen begint gemiddeld genomen half april en duurt gemiddeld 40 weken. Met 1 oogstaandeel kun je  gemiddeld 4 porties groente per week oogsten. In het begin is de variatie gering en kun je maar 1 of 2 porties per week oogsten. Naarmate het seizoen vordert wordt de variatie steeds groter en kun je op het hoogtepunt wel 7 porties per week oogsten.

Oogstbericht

Eens per week, twee weken of maand (afhankelijk van het seizoen) ontvang je een bericht van de tuinder met informatie over wat er kan worden geoogst. Soms staan er lekkere recepten in het bericht en leuke kooktips.

Ook word je via dit bericht op de hoogte gehouden over activiteiten en ander nieuws over De Wijkse Moestuin. Ben je nog geen aandeelhouder; geen nood je kunt je op het oogstbericht abonneren, zodat je het ook ieder week krijgt en mee kunt lezen wat er in de Wijkse Moestuin is te doen.

 

INGANG VAN DE TUIN

Graaf van Lynden van Sandenburgweg

Wijk bij Duurstede

 

Contactgegevens

Heb je vragen? Wil je eens langskomen?

Bea van Sprakelaar
Virgilius 10
3962 KN Wijk bij Duurstede
E-mail: bvansprakelaar@planet.nl
Telefoon: 0640984689
Website: https://www.dewijksemoestuin.nl/