De Waddenvarkens

De Waddenvarkens

De Waddenvarkens is een kleinschalig varkensbedrijfje vlak aan de wadden op bijna het noordelijkste puntje van Nederland. De Waddenvarkens houden we op een diervriendelijke en duurzame manier bonte Bentheimer varkens.

Adres

Langelandsterweg 121

9982 TZ Uithuizermeeden

De varkens

Bij de Waddenvarkens worden Bonte Bentheimers gehouden. Dit ras is ontstaan rond 1840. Het verzorgen van de varkens was in die tijd een taak voor de boerin. Men denkt dat het ook de boerinnen waren die zich bezig hielden met de fokkerij en de selectie van nieuwe fokdieren. De loboren en met name het unieke vlakken patroon waren niet alleen grappig om te zien, maar waren ook een prima middel om de varkens te identificeren. Verder moest het een varken zijn die gemakkelijk was in de omgang. De Bonte Bentheimer is een hard ras en is zeer geschikt om buiten te houden. Wat volstaat is een weide en de mogelijkheid om te schuilen. Temperaturen van -20 is geen probleem. De varkens van de Waddenvarkens lopen het hele jaar dus ook buiten!

De Smaak

De Bonte Bentheimer wordt geroemd om zijn smaak, mits goed gehouden en gevoerd.
Wij voeren hoofdzakelijk granen, koolzaad, groente, fruit en hooi. Geen soja of andere gemanipuleerde voeders omdat wij denken dat dit niet goed is voor mens en dier. Alle voeders worden lokaal aangekocht waardoor er een duurzaam product ontstaat.

Wie zijn de boeren?

In oktober 2011 zijn onze eerste 4 biggetjes bij ons op de boerderij gekomen:  Babs, Rosie, Knor en Krul. Aan tafel kregen we vaak van onze kinderen de vraag of het vlees wat we aten van een dier kwam wat een goed leven had gehad. Dit zette ons aan het denken.

We aten wel biologisch vlees maar of het dier nu een goed leven had gehad dat wisten we niet precies. Daarom maar het besluit genomen om zelf varkens aan te schaffen en het hele traject van big tot slager te kunnen volgen. Dit is ons zo goed bevallen, dat we hebben besloten dit voor meer mensen mogelijk te maken.

Contactgegevens

De Waddenvarkens verkopen hun vlees in hun eigen boerderijwinkel. Deze winkel is te vinden op Langelandsterweg 121
9982TZ Uithuizermeeden
tel. 0595-412109 / 06-37290475

Openingstijden:
vrijdag 10.00 tot 18.00 uur
zaterdag 10.00 tot 18.00 uur

Daarnaast hebben ze ook standaard een kraam op de Vismarkt in Groningen:
dinsdag en vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.