Kaasboerderij De Ruyge Weyde
Kaasboerderij de Ruyge Weyde is het 5e generatie familiebedrijf in Oudewater, waar ze al vanaf 1847 echte Goudse Boerenkaas bereiden van de melk van eigen koeien. Vandaag de dag zijn er nog circa 17.000 melkveebedrijven in Nederland, waarvan er nog maar ca. 100 echte boerenkaas maken van ongepasteuriseerde melk. Daarvan zijn niet veel meer dan 10 melkveebedrijven biologisch, waaronder de Ruyge Weyde. Ze zijn daarbij de enige Biologische kaasboerderij in heel Nederland waar Boerenkaas uit ongepasteuriseerde melk, gecombineerd word met een melkrobot en weidegang voor de koeien.
De koeien
Alle koeien die op de boerderij zijn geboren, hebben een naam en grazen jaarlijks vanaf april tot november in de weide. Ook over het rantsoen van de koeien wordt goed nagedacht. Soja en andere bewerkte producten (zoals GMO) worden hier niet toegepast. Hun ervaring leert dat hoe minder er ingegrepen wordt, des te lekkerder de kaas is. Om maar een aantal voorbeelden te noemen: kunstmest, bestrijdingsmiddelen, synthetische vitamines, GMO krachtvoer, calcium chloride, salpeterzuur en natamycine worden hier niet toegepast. Tijdens het kaasmaakproces houden ze het ook zo eenvoudig mogelijk: homogeniseren, ontromen, thermiseren/pasteuriseren of bactofugeren doen ze niet.