De Ruyge Weyde – Kaasboerderij

De Ruyge Weyde - Kaasboerderij

De Ruyge Weyde is een biologische kaasboerderij in Oudewater. Ze maken hier minstens vijftien soorten kazen, die ze samen met andere producten verkopen in de boerderijwinkel op het erf. Kom vooral eens langs, proef de lekkere kaas en maak zelf een rondje langs alle dieren op het terrein!

Adres

Ruige Weide 43

3421 TH Oudewater

Kaasboerderij De Ruyge Weyde

Kaasboerderij de Ruyge Weyde is het 5e generatie familiebedrijf in Oudewater, waar ze al vanaf 1847 echte Goudse Boerenkaas bereiden van de melk van eigen koeien. Vandaag de dag zijn er nog circa 17.000 melkveebedrijven in Nederland, waarvan er nog maar ca. 100 echte boerenkaas maken van ongepasteuriseerde melk. Daarvan zijn niet veel meer dan 10 melkveebedrijven biologisch, waaronder de Ruyge Weyde. Ze zijn daarbij de enige Biologische kaasboerderij in  heel Nederland waar Boerenkaas uit ongepasteuriseerde melk, gecombineerd word met een melkrobot en weidegang voor de koeien.

De koeien

Alle koeien die op de boerderij zijn geboren, hebben een naam en grazen jaarlijks vanaf april tot november in de weide. Ook over het rantsoen van de koeien wordt goed nagedacht. Soja en andere bewerkte producten (zoals GMO) worden hier niet toegepast. Hun ervaring leert dat hoe minder er ingegrepen wordt, des te lekkerder de kaas is. Om maar een aantal voorbeelden te noemen: kunstmest, bestrijdingsmiddelen, synthetische vitamines, GMO krachtvoer, calcium chloride, salpeterzuur en natamycine worden hier niet toegepast. Tijdens het kaasmaakproces houden ze het ook zo eenvoudig mogelijk: homogeniseren, ontromen, thermiseren/pasteuriseren of bactofugeren doen ze niet.

Boerderijwinkel

Op de boerderij hebben ze een erg gezellige winkel waar ze dagelijks kaas verkopen. Je vindt hier het gehele assortiment, bestaande uit 15 soorten. Ook verkopen ze er vlees van eigen runderen, eieren, yoghurt, boerenboter en nog veel meer.

Kom een kijkje nemen!

Kom je van ver en wil je even uitrusten? Dat kan bij de Ruyge Weyde in de ontvangstruimte, waar je tevens kunt genieten van een biologisch kopje koffie of thee. Zoek een fijne plek op bij de picknickbanken in de natuur of neem een mooie plattegrond mee van de boerderij en ga op je gemak de boerderij verkennen! Je kunt zelf bij alle koeien, kalfjes, kippen, geitjes, paarden, en alle andere dieren gaan kijken.

Contact

Ruige Weide 43
3421 TH Oudewater

info@ruygeweydekaas.nl 
Tel: 06 48184872

Openingstijden

Ma t/m za: 9.00 – 18.00 uur.

Ga voor meer informatie naar www.ruygeweydekaas.nl.