De Melkbrouwerij

De Melkbrouwerij

Even ten westen van het dorp Lettele vind je De Melkbrouwerij: een biologisch melkveebedrijf met 45 koeien die zoveel mogelijk grazen op kruidenrijke weides. Ze vinden het bij de brouwerij belangrijk dat de koeien hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Daarom houden de koeien hun hoorns en loopt er een eigen stier in de kudde.

Adres

Doldermansweg 1a

7434 RD Lettele

De boerderij

Rick en Arjuna Huis in ’t Veld vormen de zesde generatie die een boerderij runt. Een gezonde, productieve bodem is de basis van de boerderij. In die bodem groeit het gras, de voedingsbron voor de koeien en uiteindelijk ook voor ons mensen. Behalve melk geven de koeien mest die weer terug gaat naar de bodem. Op deze manier blijft de vruchtbaarheid op peil en wordt de kringloop zoveel mogelijk gesloten. Voor een gezond bodemleven is het verder belangrijk dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Er wordt dan ook biologisch geboerd door De Melkbrouwerij.

De koeien

De koeien op de boerderij zijn van het oude MRIJ-ras: rustige roodbonte koeien met een dubbel-doel. Dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor het leveren van zowel melk als vlees. De koeien mogen hun hoorns houden, zodat ze in de kuddes met de stier hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De koeien kunnen het hele jaar naar buiten, maar als ze willen kunnen ze ook binnen staan en liggen in de serre-stal. Dat is een open stal met veel licht, lucht en ruimte. De koeien krijgen vrijwel alleen gras en kruiden te eten. Dat is het gezondst voor de koeien en bovendien zorgen de kruiden in het gras voor bodemvruchtbaarheid en dragen ze bij aan een natuurrijk landschap.

Producten

De Melkbrouwerij produceert in de eerste plaats melk. De melk wordt zo min mogelijk bewerkt. Het wordt enkel gepasteuriseerd. Daardoor varieert het vetpercentage van de melk gedurende het jaar. Van de verse volle melk wordt ook volle romige yoghurt, karnemelk, de gefermenteerde drank ‘Kefir’ en boerenroomboter gemaakt.

De producten van De Melkbrouwerij zijn verkrijgbaar op verschillende verkooppunten in Overijssel en kun je via de streekkruidenier De Gouden Pompoen zelfs thuis laten bezorgen. Je kunt natuurlijk ook bij de Melkbrouwerij zelf terecht! Tussen 18:00 en 19:00 in de avond ben je welkom om op het erf om zuivelproducten in te slaan.

Lid worden

Het is ook mogelijk om lid te worden van de boerderij! De Melkbrouwerij vindt het belangrijk om betrokkenheid onder de inwoners te versterken, en laat ze door een lidmaatschap onderdeel zijn van de boerderij. Als lid kun je gebruik maken van het zelfbedieningssysteem waardoor je je zuivel kunt ophalen wanneer het jou uitkomt: zeven dagen per week, 24 uur per dag!

Contact

Doldermansweg 1a
7434 RD Lettele

info@melkbrouwerij.nl
Tel: 06-16916828

Openingstijden

De brouwerij is 24/7 geopend, exclusief voor leden. In de avond kan je er als niet-lid terecht van 18.00 tot 19.00 uur.

Ga voor meer informatie naar www.melkbrouwerij.nl.