De Groenten van Rikus

De Groenten van Rikus

Vlak achter Landhuishotel Restaurant Rikus ligt de groentetuin, genaamd de "Groenten van Rikus". Een prachtige tuin met allerlei gewassen die met trots verwerkt worden in de gerechten in hun restaurants. Zowel in Eext bij Rikus, als in Westervelde bij de Jufferen Lunsingh.

Adres

Hoofdstraat 10

9763PC Eext

Hectare moestuin

Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waar de medewerkers de groenten en kruiden van Rikus telen. Elke dag wordt er geoogst. De koks bij hun zusje De Jufferen Lunsingh in Westervelde, en natuurlijk ook bij Rikus, verwerken de producten in heerlijke gerechten. Koken met de groenten en kruiden van de koude grond is een feest. Onze gewassen krijgen de tijd en de aandacht die ze verdienen. Uiteraard zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dit komt natuurlijk tot uiting in de smaak.

Vruchtwisseling

In de moestuin telen ze aan de hand van vruchtwisseling. Dat wil zeggen dat jaarlijks de plek van de gewassen wisselt. In de Groenten van Rikus zijn zes percelen. Twee van de percelen krijgen ‘rust’ en zijn bedekt met klaver en gras. De andere vier percelen moeten aan de slag. Door het wisselen wordt de vruchtbaarheid en bodemstructuur van de grond bevorderd, worden ziekten voorkomen en de wildgroei van onkruid onderdrukt. Pas na enkele jaren komt hetzelfde gewas terug op het perceel. De moestuin bestaat uit lange bedden en op diverse tijden wordt gezaaid en geplant, zodat het hele seizoen geoogst kan worden.
Hierdoor wordt elk jaar de grond nóg schoner, beter en vruchtbaarder. En dit proef je!

“De gasten proeven het verschil, wij weten waar onze producten vandaan komen en de smaak, kwaliteit en vreugde is onbetaalbaar. Dat is waarom we het doen.”

Groenten voor thuis

Naast het beleveren van de restaurants heeft de Groenten van Rikus ook een groep liefhebbers die wekelijks genieten van een mooie selectie van wat de tuin op dat moment te bieden heeft. Woon je in de buurt van Eext of Westervelde en wil je ook genieten van de Groenten van Rikus? Neem dan contact op met Odette (groentenvanrikus@gmail.com). Of kom een keer spontaan naar de tuin en laat je rondleiden.

 

Meer weten?

Bekijk de website: Rikus: Landhuishotel en Restaurant