Bean-to-bar chocolade
Voor Rebecca en Marianne was het al snel duidelijk dat zij enkel en alleen willen werken met de meest duurzame chocolade, oftewel bean-to-bar chocolade. Daarmee wordt bedoeld dat de chocolademaker het hele proces, van het selecteren van de cacaobonen tot het verpakken van de chocolade, in eigen beheer houdt. Daarnaast koopt de chocolademaker de cacaobonen rechtstreeks in bij de cacaoboer. Dit wordt ook wel direct trade genoemd. Het doel van direct trade is om met een korte handelsketen meer geld naar de boeren te brengen, in plaats van naar tussenpersonen. Hierdoor is de cacao volledig traceerbaar, een bijkomend voordeel is dat de chocolademaker en de cacaoboeren nauw kunnen samenwerken om kwaliteit van de cacaobonen te verbeteren. Bean-to-bar chocolade is mede hierdoor een stuk duurzamer dan de doorsnee chocolade uit de supermarkt.
Bio Chocolade
Het grote voordeel van bean-to-bar chocolade is dat de cacao kleinschalig wordt verbouwd in een biodiverse omgeving. Cacaobomen groeien namelijk onder schaduwbomen zoals bananenplanten. Het is zelfs zo dat smaaktonen van de cacaobonen beïnvloed worden door hun rechtstreekse omgeving. Verschillende merken die zij aanbieden zijn biologische gecertificeerd. Echter zijn er ook verschillende merken die wel biologische cacao gebruiken, maar het keurmerk niet dragen. Ook bieden De Chocolademeisjes bijzondere vegan chocolades aan met bijvoorbeeld cashewmelk. Daarnaast goed om te weten dat alle pure chocolades sowieso vegan zijn.