De chocolademeisjes

De chocolademeisjes

Er waren eens… twee meisjes, Marianne en Rebecca. Allebei dol op chocolade. Marianne reisde door heel Nederland om eerlijke chocolade te verkopen uit Ecuador.. Op een dag ging Rebecca mee op pad; ook zij werd besmet met het chocoladevirus. Dit was het prille begin van De Chocolademeisjes.  

Bean-to-bar chocolade

Voor Rebecca en Marianne was het al snel duidelijk dat zij enkel en alleen willen werken met de meest duurzame chocolade, oftewel bean-to-bar chocolade. Daarmee wordt bedoeld dat de chocolademaker het hele proces, van het selecteren van de cacaobonen tot het verpakken van de chocolade, in eigen beheer houdt. Daarnaast koopt de chocolademaker de cacaobonen rechtstreeks in bij de cacaoboer. Dit wordt ook wel direct trade genoemd. Het doel van direct trade is om met een korte handelsketen meer geld naar de boeren te brengen, in plaats van naar tussenpersonen. Hierdoor is de cacao volledig traceerbaar, een bijkomend voordeel is dat de chocolademaker en de cacaoboeren nauw kunnen samenwerken om kwaliteit van de cacaobonen te verbeteren. Bean-to-bar chocolade is mede hierdoor een stuk duurzamer dan de doorsnee chocolade uit de supermarkt.

Bio Chocolade

Het grote voordeel van bean-to-bar chocolade is dat de cacao kleinschalig wordt verbouwd in een biodiverse omgeving. Cacaobomen groeien namelijk onder schaduwbomen zoals bananenplanten. Het is zelfs zo dat smaaktonen van de cacaobonen beïnvloed worden door hun rechtstreekse omgeving. Verschillende merken die zij aanbieden zijn biologische gecertificeerd. Echter zijn er ook verschillende merken die wel biologische cacao gebruiken, maar het keurmerk niet dragen. Ook bieden De Chocolademeisjes bijzondere vegan chocolades aan met bijvoorbeeld cashewmelk. Daarnaast goed om te weten dat alle pure chocolades sowieso vegan zijn.

Chocoladeproeverijen

De Chocolademeisjes ontdekten al snel dat heel veel mensen alleen bekend zijn met chocolade uit de supermarkt, welke veelal wordt gemaakt van bulkcacao. Deze cacao is niet traceerbaar naar een bepaald land of streek. Bij deze cacao draait het dan ook om kwantiteit (hoge opbrengst tegen lage kosten), waarbij het bij bean-to-bar chocolade gaat om kwaliteit. Om mensen hier bewust van te maken geven Marianne en Rebecca chocoladeproeverijen. Deze chocoladeproeverijen organiseren zij voor bedrijven, maar ook voor vriendengroepen of wie er ook maar iets te vieren heeft. Op het creatieve terrein Sectie-C te Eindhoven, organiseren zij de proeverijen in hun chocolade atelier. Maar De Chocolademeisjes komen ook graag op locatie een chocoladeproeverij geven.

Chocolademeditatie & Proeven met Kleuren

Naast de “reguliere” chocoladeproeverijen bieden De Chocolademeisjes ook bijzondere workshops aan om chocolade te ervaren. Bijvoorbeeld een Chocolademeditatie in een yogastudio waar het bewust proeven van chocolade wordt afgewisseld met mindfulness oefeningen. Daarnaast zijn ze onlangs ook gestart met de workshop “Proef met kleur”, waarbij je met kleur op papier gaat weergeven wat je proeft.

 

Duurzame verzending

De Chocolademeisjes versturen hun chocoladepakketten zo duurzaam mogelijk met de fietskoerier. Ondanks dat er geen fysieke winkel is bieden ze mensen uit de buurt wel de optie hun chocolade op te halen. Soms belt er iemand die nog snel even een cadeautje nodig heeft, die kunnen het dan even ophalen. Het is anders zo zonde om het te laten versturen als het niet nodig is.

De Chocolademeisjes

www.dechocolademeisjes.nl

Sectie-C te Eindhoven (te bezoeken op afspraak)