Boerderij Saanenhof – Heezer Geitenkaas

Boerderij Saanenhof - Heezer Geitenkaas

De Heezer Geitenkaas is een echt streekproduct uit Heeze, bekend om de unieke smaak. De naam van de boerderij is gebaseerd op het ras van de geiten: Saanen.

Adres

Somerenseweg 39a

5591 JV Heeze

Van kaascursus naar prachtige onderneming

De geitenkaas wordt gemaakt op Boerderij Saanenhof door de familie Wanders. Eind jaren ’70 begonnen Jan en Maria Wanders met het fokken van geiten en volgden zij een kaascursus. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een prachtige onderneming die gespecialiseerd is in de bereiding van kazen.

Saanenhof is in 1984 van regulier overgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering: het streven naar zelfvoorzienende omstandigheden in harmonie met de omgeving was de drijfveer om over te schakelen. In 1997 is gekozen voor een biologisch-dynamische werkwijze, omdat een kringloop op het bedrijf onmisbaar is voor gezonde, harmonische landbouw.

Potstal

De melkgeiten staan in een potstal, waar ze dagelijks vers stro krijgen om in te liggen. Ongeveer vijf keer per jaar wordt de stal uitgemest. Deze mest wordt op het land gebruikt. De geiten kunnen kiezen of ze binnen of buiten gaan staan. In het voorjaar en zomer lopen de geiten en lammeren in de weide waar ze vers gras kunnen eten.

De lammeren mogen hun horens houden. Hierdoor hebben zij later een prachtig gewei. De geiten zijn seizoensgebonden dieren waardoor de melkgift door het jaar heen verandert.

Kringlopen

Met de biologisch-dynamische werkwijze (Demeter-keurmerk) wordt in kringlopen gewerkt. De mest van de geiten gaat terug naar het land waarop het voer voor de geiten wordt verbouwd. Het verbouwen van voer gebeurt grotendeels in de zomermaanden. Met de oogstplanning wordt in grote mate rekening gehouden met de flora en fauna. Er wordt gekozen voor gevarieerde gewassen en tijdens het maaien worden bijvoorbeeld stroken overgeslagen zodat planten, insecten en andere dieren erin kunnen leven. Het voer van de geiten wordt voor 90 procent in eigen beheer verbouwd in de streek en is 100 procent biologisch. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen.

Door zonnepanelen is Boerderij Saanenhof geheel zelfvoorzienend in elektriciteit. Voor het afvalwater hebben zij een waterzuiveringssysteem. Via tanks in de bodem loopt het afvalwater naar een rietveld. De rietplant zorgt voor veel zuurstof en hierdoor voor een rijk bodemleven in de grond, waardoor het afvalwater gezuiverd wordt. Het water stroomt vervolgens door naar de paddenpoel.

Streekproduct

De melk wordt rechtstreeks verwerkt zoals die uit de geiten komt: rauwmelks. Deze duurzame manier van kaas maken gebeurt op de boerderij zelf. Via doorkijk-ramen kunnen klanten zien hoe de kaas gemaakt wordt. Van de ochtendmelk wordt Goudse kaas gemaakt met bijvoorbeeld kruiden erin. Van de avondmelk wordt zachte kaas gemaakt.

De zachte Heezer geitenkaas staat bij menig restaurant op de kaart in de regio. Heezer geitenkaas is een echt streekproduct dat veelal in de eigen streek, op biologische markten en in de boerderijwinkel wordt verkocht.

Contact

Somerenseweg 39a
5591 JV in Heeze

info@saanenhof.nl
Tel: 040 226 26 37

Openingstijden

Woe t/m za: 13.00 – 16.00 uur.

Ga voor meer informatie naar www.saanenhof.nl.