Van kaascursus naar prachtige onderneming
De geitenkaas wordt gemaakt op Boerderij Saanenhof door de familie Wanders. Eind jaren ’70 begonnen Jan en Maria Wanders met het fokken van geiten en volgden zij een kaascursus. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een prachtige onderneming die gespecialiseerd is in de bereiding van kazen.
Saanenhof is in 1984 van regulier overgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering: het streven naar zelfvoorzienende omstandigheden in harmonie met de omgeving was de drijfveer om over te schakelen. In 1997 is gekozen voor een biologisch-dynamische werkwijze, omdat een kringloop op het bedrijf onmisbaar is voor gezonde, harmonische landbouw.
Potstal
De melkgeiten staan in een potstal, waar ze dagelijks vers stro krijgen om in te liggen. Ongeveer vijf keer per jaar wordt de stal uitgemest. Deze mest wordt op het land gebruikt. De geiten kunnen kiezen of ze binnen of buiten gaan staan. In het voorjaar en zomer lopen de geiten en lammeren in de weide waar ze vers gras kunnen eten.
De lammeren mogen hun horens houden. Hierdoor hebben zij later een prachtig gewei. De geiten zijn seizoensgebonden dieren waardoor de melkgift door het jaar heen verandert.