Biologische Zuivelboerderij Groenhouten

Biologische Zuivelboerderij Groenhouten

Bij Zuivelboerderij Groenhouten wordt er op traditionele wijze met respect voor mens, milieu en dier zuivel gemaakt.

Adres

Botsestraat 8a

6578 JB Leuth

Het bedrijf

Mieke van den Hengel en Paul Brinkhof zijn trotse eigenaar van dit gezinsbedrijf dat tegen de Duitse grens aanligt. De boerderij is al enige tijd in de familie en in 1996 zijn ze SKAL gecertificeerd. De 25 koeien die ze hebben kunnen op maar liefst 30 hectare grond afstruinen. De poldernatuur is bij Groenhouten in volle glorie. Aan de rand staan hagen en barst het van de plantensoorten. In het veld spelen er hazen en ree├źn. Haviken, veldleeuweriken en talloze reigers zijn er te spotten.

Koeien

Een jaar of twaalf geleden is de populaire Holstein Friesian gekruist met Brown Swiss-stieren. Een ras dat voorkomt in de Alpen. Hierdoor krijg je grote donkerbruine dieren. Sinds 2002 worden de kalfjes niet meer onthoornd. Zo krijgen de koeien niet alleen meer uitstraling, ze zijn ze ervan overtuigd geraakt dat die horens en vooral de weefsels die erin zitten, een functie hebben. Het heeft daarbij ook weer nadelen. De koeien met horens hebben een sterke karakter en kunnen er flink mee uithalen. Dit is goed voor de conditie en het oogt een stuk beter.

Boerderijwinkel

In de winkel op het erf vindt u het complete assortiment aan zuivel. Verder wordt er brood van bakkerij De Knollentuin en Bakker Arend uit Nijmegen verkocht. Er is een klein assortiment kruidenierswaren. Indien voorradig is er diepgevroren rundvlees van de eigen koeien. Maar ook een kleine selectie verse groente en fruit van groothandel Udea (citrusfruit, bananen) en van Lekker Lokaal. Zoveel mogelijk uit de buurt en alles altijd van biologische kwaliteit. Het assortiment is klein, maar uit betrouwbare bron.

Openingstijden

Vrijdag: 14.00 – 18.00 uur.