Bedrijfsvoering

Hoe dan?

Bedrijfsvoering

Er komen heel wat keuzes kijken bij natuurinclusieve bedrijfsvoering. Ontdek hier informatie over het werken in de korte keten, het kiezen van de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf, het benutten van subsidies en fondsen, en het vinden van wetten, regelgeving en vergunningsvereisten. Daarnaast krijg je inzicht in verschillende verdienmodellen voor natuurinclusieve landbouw.

 

Logistiek

Het verkopen van natuurvriendelijke producten wordt vaak gedaan via streekwinkels, abonnementen of afhaalpunten. Dit vraagt om een andere aanpak van de logistiek. Denk aan beslissingen over distributie, transport, samenwerkingen en het opbouwen van een afzetmarkt. Wil je meer weten over de korte keten, de uitdagingen en successen van een logistiek systeem, het opzetten van afhaalpunten en foodhubs, of het uitbesteden van logistiek?  

 

Lees verder


 

 

Rechtsvormen

De rechtsvorm van je bedrijf is een belangrijk element in de bedrijfsvoering, omdat deze bepaalt hoe jouw organisatie functioneert. Het heeft invloed op zaken zoals samenwerkingen, belasting en aansprakelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan rechtsvormen zoals een coöperatie, stichting, maatschap, bv of vereniging. Wil je ontdekken welke rechtsvorm het meest geschikt is voor jouw bedrijf?

 

Lees verder

Subsidies en Fondsen

Financiële steun is essentieel om de kosten en inspanningen van natuurinclusieve landbouw te dekken en de overgang naar een duurzame bedrijfsvoering haalbaar te maken. Verschillende subsidies en fondsen kunnen hierbij helpen. Wil je meer weten over welke mogelijkheden er zijn? 

 

Lees verder

Wetten & Vergunningen

Er zijn diverse wetten, regels en vergunningen die invloed hebben op je bedrijf en werkzaamheden. Zo moeten producten in een boerderijwinkel voldoen aan veiligheidseisen, moeten plannen passen binnen het bestemmingsplan en heb je voor allerlei projecten en activiteiten een vergunning nodig. Wil je meer weten over waar je deze regelgeving kunt vinden? 

 

Lees verder

Verdienmodellen

De omslag naar natuurinclusieve landbouw is noodzakelijk voor het creëren van een veerkrachtig landbouwsysteem dat goed is voor de natuur, de gemeenschap en de boer. Een belangrijk onderdeel bij de overgang naar natuurinclusieve landbouw is het vinden van een goed verdienmodel. Gelukkig wordt er al veel onderzoek gedaan naar hoe zo’n model eruit kan zien. In de praktijk lijken veel boeren inkomstenbronnen te combineren, zoals recreatie, educatie, natuurbeheer of verkoop van eigen producten. Wil je meer weten over de verschillende verdienmodellen van collega boeren?

 

Lees verder