Maatschap Van ’t Leven

Maatschap Van 't Leven

In de polders van Driewegen, op loopafstand van de Westerschelde, is Jan Peter van ’t Leven vastbesloten het oude familiebedrijf nieuw leven in te blazen. Waar eens de koeien stonden en het tarwe groeide, staan nu nieuwe fruitbomen.

Adres

Coudorpseweg 7

4438 NB Driewegen

Transitiefase

Het vroegere familiebedrijf was een gemengd bedrijf. Na de Watersnoodramp startte Jan Peter’s opa er met koeien en tarwe(akkerbouwgewassen). Jan Peter nam het later weer over van zijn vader en ze kozen voor de omschakeling naar fruit. Hagel sloeg de oogst een flink aantal keren kapot waardoor het bedrijf niet meer goed draaide.

Hagel en water

De hagel heeft nu veel minder kans om de oogst te vernietigen, want boven de boomgaard zijn (grote) hagelnetten geplaatst. Die houden ook meteen de schadelijke insecten buiten de deur.

En in de winter buffert Jan Peter het regenwater in de kleilaag van de polder (klimaatadaptieve drainage of peilgestuurde drainage).

Omschakelingsproces

Toen Jan Peter in zijn nieuwe baan bij CZAV een cursus biologische fruitteelt volgde, het vak bleef toch trekken, werd de kiem gelegd om toch weer in die sector aan de slag te gaan. De appelbomen van het ras Natyra zijn in het voorjaar van 2021 geplant en daar zal Peter in oktober 2022 de eerste vruchten van plukken. Deze eerste oogt is nog ‘omschakeling’. Vanaf oogst 2023 zijn het biologische appels.

De bomen zijn biologisch opgekweekt (SKAL- certificaat). De peren volgen later. Het omschakelinsgproces naar biologisch duurt drie jaar.

Insecten

Bijen (en metselbijen) zijn noodzakelijk voor de fruitteelt, zonder bijen geen appels en peren. Omdat de fruitbomen maar twee weken per jaar bloeien, heeft Jan Peter bloemen in de boomgaard gezaaid. Zo weet hij de bijen (en nuttige insecten) te verleiden om in de boomgaard te blijven.

Contact

J.P. van ’t Leven
Coudorpseweg 7
4438 NB Driewegen

Jan Peter heeft (nog) geen winkel bij het bedrijf. Hij levert zijn fruit aan o.a. Udea en Ekoplaza.