Boerderij Eyckenstein

Boerderij Eyckenstein

In de bossen van landgoed Eyckenstein in Maartensdijk ligt de gelijknamige Boerderij Eyckenstein. Crowdfunding maakte het mogelijk om deze bijzondere boerderij op te bouwen, met liefde voor dieren en dierwelzijn.

Adres

Eikensteeg 13

3738 LD Maartensdijk

Stierkalven

Wie het verhaal hoort van de Jersey stierkalfjes van Boerderij Eyckenstein kan bijna niet anders dan de boerderij een warm hart toedragen. Er zijn namelijk niet veel plekken die deze stierkalveren houden voor de productie van vlees. Jersey koeien worden namelijk gehouden voor hun melk en om die melkproductie op gang te houden moet de koe eens per jaar een kalf krijgen. Is het kalf een koe, dan blijft deze op de boerderij om zelf ook melkkoe te worden. Maar is het kalf een stier, dan wordt deze doorgaans afgemaakt en weggegooid. Stierkalveren van het Jersey ras zijn namelijk klein van stuk en groeien langzaam. Toch ziet Boerderij Eyckenstein iets in het vlees van de stieren. Namelijk smaakvol, gezond en verantwoord koeienvlees. Op dit moment is het vlees nog niet biologisch gecertificeerd, maar Boerderij Eyckenstein hoopt dat dit snel voor elkaar is.

Natuurinclusief

Op de Utrechtse Heuvelrug staat het bedrijf dat omringd wordt door 80 hectare (natuur-)weilanden en 40 hectare (natuur-)akkers. De Jersey stieren kunnen hier grazen van het stro en krachtvoer dat geleverd is door de akkerbouw. Op deze manier is er een kringloop ontstaan die voor 100% op eigen grond plaatsvindt.

De boeren van Boerderij Eyckenstein zijn graag zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Daarom telen zij hun eigen graan en stro. Daarnaast maakt de boerderij gebruik van natuurinclusieve landbouw. Dat houdt in dat de natuur wordt betrokken bij het reilen en zeilen van de boerderij. Zo worden de akkers waar het graan en stro op groeit ook ingezaaid met allerlei akkeronkruiden. Dat is weer goed voor vogels en insecten.

Bij de lokale graanteelt worden winter- en zomergranen verbouwd. Daarnaast worden er mengteelten gemaakt waarbij gras, klavers en inheemse kruiden worden ingezet. Hierdoor wordt de biodiversiteit gestimuleerd en wordt het systeem vitaler, voedzamer en gezonder.

Bezoek de boerderij

Ook als bezoeker kan je je goed vermaken op Boerderij Eyckenstein, er is van alles te doen! Zo kun je voor groepen van maximaal 30 personen de vergaderruimte huren voor lezingen, lunches en andere bijeenkomsten. In de ruimte is een piano aanwezig die uiteraard ook gebruikt mag worden. Daarnaast is de boerderij ook eens het decor geweest voor een heus midzomerconcert.

Voor de mooiste producten kun je natuurlijk terecht in de landgoedwinkel. Daar verkopen ze naast het rundvlees van de Jersey kalveren ook varkensvlees, eieren, kippen en hanen. Tevens worden ook producten van collega-boeren uit de omgeving aangeboden.

Openingstijden

Wo 13.30 – 17.00
Do 13.30 – 17.00
Vrij 13.30 – 17.00
Za 10.00 – 17.00
Zo 10.00 – 17.00

Tel: 06-52034717

Meer weten?

Kijk dan op www.boerderijeyckenstein.nl