ande NieDijk Biologische veehouderij

ande NieDijk Biologische veehouderij

De biologische veehouderij ande NieDijk bevindt zich net buiten het dorp Enumatil, gelegen ten westen van de stad Groningen. Het bedrijf werkt al sinds 1990 biologisch en is in 2005 verplaatst van het Drentse Nietap naar Enumatil. Op de boerderij is veel aandacht voor dierenwelzijn en natuur.

Adres

Lettelberterdijk 16

9811PC Enumatil

De Boerderij

Op de boerderij worden ongeveer 85 koeien gemolken. De melk gaat naar Friesland-Campina die het verwerkt tot Boerenland zuivel. Naast de melkkoeien zijn er kalveren, pinken en slachtvee.

Het rundvee behoort tot de Groninger Blaarkoppen, een ras dat al eeuwen in Groningen voorkomt. Het is een zogeheten dubbeldoel-ras, vee dat niet alleen voor melken geschikt is, maar ook prima vlees levert. Bovendien kan een blaarkop goed overweg met een sober rantsoen. Een goede melkkoe gaat jaren mee want de blaarkop is een sterk ras met veel goede gebruikseigenschappen. Met hun egaal rode of zwarte lijven en hun witte kop met de kenmerkende blaar rond de ogen vormen ze een prachtig schouwspel in het weidse landschap. Al het slachtvee, voornamelijk jonge koeien die niet zo geschikt zijn voor de melkerij, is geboren en grootgebracht op de boerderij. Het voer bestaat voor 90% uit gras, graskuil en hooi. Biologische krachtvoer wordt zeer beperkt gevoerd. Zo eet je niet alleen regionaal, maar ook biologisch.

Het rundvlees

Sinds 1995 wordt het biologisch rundvlees vanaf de boerderij verkocht. De slachtkoeien gaan naar Slachthuis Zuidbroek, een modern en kleinschalig slachthuis dat voldoet aan de Skal-normen. Na het slachten hangt het vlees gedurende ca. 10 dagen te rijpen in een koelcel. Dit rijpen verhoogt de malsheid van het vlees. Voor het bereiden van de producten worden biologische kruiden gebruikt.

Verkoop

De producten zijn te koop op de boerderij zelf. Hier vind je een lijst met alle soorten vlees die de boerderij verkoopt. Ook vind je op de website tips en recepten om het vlees extra lekker klaar te maken.

Contact

Lettelberterdijk 16
9811 PC Enumatil

boerknol@planet.nl
Tel: 0594-517161

Openingstijden

Vr: 09.00 – 18.00 uur.
Za: 09.00 – 16.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.andeniedijk.nl.